Рафаел Надал стъпи на върха на US Open след зрелищен финал срещу Данийл Медведев. Испанецът се наложи със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 в драматичен двубой, продължил близо пет часа, в който руснакът се бори до последно.

С успеха си в Ню Йорк Надал вече има 19 титли ot Големия шлем и се доближи на една от рекорда на Роджър Федерер. Това е четвъртият път, в който той стъпва на върха на US Open и по този начин се изравни с Джон Макенроу и остава на една титла от рекордьорите Джими Конърс, Федерер и Пийт Сампрас.

"Победата е толкова важна за мен. Особено след като мачът ставаше все по-труден. Успях да задържа нервите си. Това беше луд мач и съм много развълнуван", каза победителят.

По думите му финалът е бил невероятен. "Данийл е само на 23 години и начинът, по който се бори и променяше ритъма на мача, беше впечатляващ. Той ще има много други възможности", добави Надал.

Крачка преди финала Медведев преодоля Григор Димитров.


Надал продължи забележителното си представяне с десета поредна победа и общо 26-а в последните 27 мача. Силната серия го отведе до титлите на "Ролан Гарос", US Open и мастърса в "Монреал", както и до полуфиналите на "Уимбълдън".

Испанецът обясни, че финалът срещу Медведев е бил много тежък физически и психически. Според него съперникът му е допринесъл за зрелищния мач. "С начина, по който той се бори и по който игра - той е шампион. Поздравления за него. Наистина вярвам, че може да има още много възможности", каза испанецът.

"Драматичният край на мача прави този ден незабравим, част от историята на спорта. Много съм щастлив. Това отличие значи всичко за мен днес", добави Надал.

Дневник