Във времената, когато се е яло бяло сладко и кафето се е правило на пясък, се върнаха днес шуменци. Поводът бе Световния ден на туризма, а в ролята на майстори на сладкото и кафето влязоха служителите на Общинското предприятие по туризъм.
В двора на къща „Д-р Верби“ те посрещнаха своите гости и ги почерпиха с току-що сварено кафе на пясък, подсладено със захар, бяло сладко и парче реване.
„В онези години нашите баби са се събирали да побъбрят на бяло сладко. Неговото приготвяне е става с един литър вода, килограм захар, постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти, а накрая се добавя лъжичка лимонтузу“, обясни на рецептата Галина, която в своя майсторският клас „Сладки изкушения“ учи как се съчетават вкусове от турската и арменската кухня.
Бялото сладко навлиза в живота на шуменци през Румъния, уточниха от Общинското предприятие по туризъм. Впечатлени от шербета, както се нарича на румънски, нашите търговци започнали да го приготвят и в България. То се сервира с лъжица в чаша с вода. Понякога към него се поднасят кафе, сладки и вишновка.
ШУМ.БГ
Коментари
Анонименпак ......
почерпиха се шуменци,,-съжалявам,но аз не съм се почерпил,и колко като мен
Смях в залата
Скандално безполезно мероприятие ... С бяло сладко и кафе на пясък не се печели от туризъм . Нужни са експерти, които да изготвят адекватна стратегия за туризма в Шумен.
Анонимен
Брей, големи т ъпанари в Шумен (с извинение)! За вас няма позитивна новина! Само мрънкате и пишете глупости! Бъдете малко позитивни.
Фен на сладкото
А Захарен памук имало ли е?
Трици
Петко шарани имали
Китарист
Няколко дена датата на концерта за китара беше петък, а той бил вчера. Кой е посочил петъка? Напишете името му да знам кой е виновен да се разкарвам. Не ви ли е срам да правите такива заблуждения.
Анонимен
На шуменеца му докарай Шакира на живо, пак ще мрънка. Дееба смешниците му!
мангал
по добре циганката Софка и мангала Тони Стораро че града ни е такъв
Анонимен
само и самотни лелки на тая аванта