Във времената, когато се е яло бяло сладко и кафето се е правило на пясък, се върнаха днес шуменци. Поводът бе Световния ден на туризма, а в ролята на майстори на сладкото и кафето влязоха служителите на Общинското предприятие по туризъм.

В двора на къща „Д-р Верби“ те посрещнаха своите гости и ги почерпиха с току-що сварено кафе на пясък, подсладено със захар, бяло сладко и парче реване.

„В онези години нашите баби са се събирали да побъбрят на бяло сладко. Неговото приготвяне е става с един литър вода, килограм захар, постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти, а накрая се добавя лъжичка лимонтузу“, обясни на рецептата Галина, която в своя майсторският клас „Сладки изкушения“ учи как се съчетават вкусове от турската и арменската кухня.

Бялото сладко навлиза в живота на шуменци през Румъния, уточниха от Общинското предприятие по туризъм. Впечатлени от шербета, както се нарича на румънски, нашите търговци започнали да го приготвят и в България. То се сервира с лъжица в чаша с вода. Понякога към него се поднасят кафе, сладки и вишновка.

ШУМ.БГ