Мач, който може да има огромноо влияние върху оставащата част от сезона, така анализаторите в Англия описаха предстоящото дерби между "Ливърпул" и "Манчестър сити" от 12-ия кръг на Висшата лига. Двата тима, които спориха за титлата през миналия сезон и са най-големи претенденти през този, се срещат един срещу друг.

"Ливърпул" е водач в таблицата и е в ролята на фаворит след невероятната си форма от началото на сезона. Тимът на Юрген Клоп взе 10 победи и завърши само веднъж наравно, като води с шест точки пред "гражданите".

Срещата е днес от 18.30 часа и ще бъде предавана пряко по "Диема Спорт" 2.

Домакинът "Ливърпул" е непобеден на своя "Анфийлд" вече в 45 поредни срещи. През миналия сезон червените завършиха 0:0 със "Сити" вкъщи, когато "гражданите" пропуснаха и дузпа. В последните си два мача тимът на Клоп стигна до победите с късни обрати и затвърди доброто си представяне.

"Сити" е в серия от три поредни победи след изненадващото поражение у дома от "Уулвърхемптън". Тимът обаче влиза в двубоя от четвърта позиция, след като беше изпреварен от "Лестър" и "Челси". Дотук "гражданите" са убедителни в гостуванията си като имат четири победи и една загуба ("Норич" 2:3) с голова разлика 15:5. "Ливърпул" обаче е безапелационен на "Анфийлд", като е с пълен актив от 15 точки вкъщи и голова разлика 14:5.


Шампионът на Англия ще бъде отслабен допълнително от отсъствието на вратаря си Едерсон, който е с контузия. Под въпрос са халфовете Родри и Давид Силва, които също са с травми. "Ливърпул" не може да разчита единствено на един от титулярните си бранители Жоел Матип.

Според Юрген Клоп победа в срещата няма да реши спора за титлата.

"Възможоно е да ги победим, но това няма да има никакво значение, ако след това не спечелим мачовете си. Същото се отнася и за тях – може да ни победят, но след това да не спечелят нито един мач."

Въпреки аванса от шест точки пред "гражданите" Клоп не смята, че стратегическо равенство влиза в плановете на неговия отбор. "Това е 100% мач, който трябва да спечелим. Сигурно някои по-умни хора виждат нещата различно от мен."

"Като треньор, аз още не съм се срещал с такъв сложен съперник в борбата за шампионската титла. В този момент Ливърпул е най-добрият тим в света. Този отбор и играчите му могат всичко, а "Анфийлд" и атмосферата му е един от най-трудните стадиони за гостуващите отбори", коментира преди двубоя Пеп Гуардиола.

Дневник