С организирана игра и много желание "Ботев" (Пловдив) надви "Левски" с 1:0 в дербито от 16-ия кръг на Първа лига. Пловдивчани взеха първа победа срещу тим, който се намира пред тях в класирането, а единственото попадение отбеляза Александър Тонев. Той беше точен в началото на второто полувреме.

Победата е втора поредна за "Ботев" и вече в трети мач тимът, воден от Ферарио Спасов, няма загуба. Трите точки изкачват пловдивчани до 10-ото място в таблицата с 16 точки, с една повече от "Царско село".

"Левски" прекъсва серия от три поредни победи, но и трите дойдоха на стадиона на сините "Георги Аспарухов". Във второ поредно гостуване тимът на Петър Хубчев губи, като има само една победа далеч от "Герена" в последните си четири визити. Третата загуба на състава оставя "Левски" на трето място в класирането, с една по-малко от "Локомотив" (Пловдив). Сините са на четири зад шампиона "Лудогорец", преди тимът от Разград да изиграе мача си от кръга.

Двубоят се игра в деня, в който феновете на "Ботев" протестираха срещу спрения строеж на стадион "Христо Ботев".

Преди почивката и двата тима допуснаха доста грешки в организацията на играта. "Ботев" беше с една идея по-предпазлив и се бранеше, но имаше два много добри шанса. В самото начало на срещата домакините пропуснаха чрез Фернандо Виана.

"Левски" разчиташе на фланговете си, като най-вече отляво по-активни бяха Иван Горанов и Здравко Димитров. Упорството им доведе до няколко центрирания, но те не затрудниха вратаря на "Ботев" Янко Георгиев.

Стражът на домакините трябваше да се намесва едва в 40-ата минута, когато от седем метра стреля Паулиньо. Бразилецът получи пас от Дени Алар, но стреля право в обсега на Георгиев.

След почивката "Ботев" заигра много по-агресивно и започна да печели почти всяко единоборство. Домакините много бързо откриха резултата, като това стана след бърза контраатака.

В 47-ата минута Тодор Неделев напредна отдясно, центрира с десния си крак, а на далечната греда Александър Тонев засече топката, пращайки я в мрежата - 1:0.

Попадението сложи край и на серията без допуснат гол на вратаря на "Левски" Милан Миятович, който беше запазил суха мрежата си в последните две срещи на тима. За Тонев това беше първи гол от началото на сезона, а в предишния мач нападателят се отчете с две асистенции срещу "Дунав".

След попадението на Тонев "Ботев" се прибра в защита и разчиташе на контраатаки. Домакините приканиха "Левски" да атакува, но гостите отвориха пространства, заради което можеха да си изпатят.

Най-чистото положение за "Ботев" пропусна младият Станислав Шопов, който беше изведен от Неделев сам срещу Милан Миятович и технично копна топката, но не уцели вратата.

Положенията за "Левски" се изчерпаха с центрирания от корнери и фаулове, както и няколко удара от дистанция. Веднъж гостите имаха и претенции за дузпа, след като топката срещна ръката на Радослав Терзиев.

Дневник