"Ливърпул" продължава похода си към мечтаната титла във Висшата лига, нанасяйки тежък удар на основния си съперник за първото място "Манчестър сити". Червените взеха дербито на 12-ия кръг, побеждавайки шампиона с 3:1 на "Анфийлд".

Тимът на Юрген Клоп изигра поредния си впечатляващ двубой и вече е непобеден на своя стадион в 46 поредни срещи или общо 930 дни. Поредните победи на "Анфийлд" са 13. Във Висшата лига "Ливърпул" няма поражение в 29 мача, като за последно загуби именно от "Сити" на 3 януари.

Точни в сблъсъка бяха Фабиньо в шестата, Мохамед Салах в 13-ата и Садио Мане в 51-ата минута. За "Сити" се разписа Бернардо Силва в 78-ата минута.

Двубоят беше белязан от много качествен футбол и от двата състава, като ефективността на "Ливърпул" се оказа ключова. В продължение на 75 минути мърсисайдци доминираха, но в последните минути бяха принудени да се защитават. Още в петата минута имаше и спорно положение, когато "Сити" не получи дузпа.

От началото на сезона мърсисайдци сгрешиха само веднъж, завършвайки наравно с "Манчестър юнайтед". Червените вече имат 34 точки и изравниха рекорда за най-голям актив след 12 срещи. Авансът на "Ливърпул" пред "Сити" е девет точки, а съставът на Пеп Гуардиола завършва кръга на четвърто място.

Преди "Сити" в таблицата са "Лестър" и "Челси", които имат по 26 точки.

Срещата започна във вихрено темпо буквално от първите секунди, в които "Сити" се хвърли в атаки. "Гражданите" дублираха фланговете си и създаваха числено предимство, с което създаваха затруднения на домакините.

След продължителен натиск около наказателното поле на Алисон, в петата минута се стигна до любопитна ситуация. При пробив на Бернардо Силва топката срещна ръката на десния бек на мърсисайдци Трент Александър-Арнолд, а "гражданите" поискаха дузпа. Повторенията, гледани после показаха явната игра на англичанина с ръка, но и докосване до ръката на Силва преди това.

Реферът Майкъл Оливър даде ясен знак играта да продължи и още в ответната атака се стигна до положение на другата врата.

Садио Мане задържа на левия фланг и центрира, а Гюндоган изчисти лошо. Топката попадна във Фабиньо, който с топовен изстрел не остави никакви шансове на вратаря на шампионите Клаудио Браво.

Ранното попадение само увеличи страстите следващите минути се играха на още по-висока скорост. "Сити" стигна последователно до две опасности след статични положения, но Стърлинг и Серхио Агуеро не се възползваха от опасни центрирания на Де Бройне.

"Ливърпул" изпитваше проблеми точно при статичните положения, но това не спря тима на Клоп да нанесе нов болезнен удар на съперника си в 13-ата минута. При атака отляво Андрю Робъртсън центрира в наказателното поле на "Сити", където Салах изпревари всички и се разписа с глава.

Египтянинът затвърди отличната си статистика на "Анфийлд", като това беше 52-о попадение, в което беше замесен (гол или асистенция) в едва 44 срещи. В тези двубои Салах има 38 гола и 14 асистенции.

С два гола аванс "Ливърпул" се прибра в защита и остави "Сити" да контролира топката, разчитайки на контраатаки. Тимът на Пеп Гуардиола беше по-активен след 20-ата минута и създаде няколко положения. Първо удар на Агуеро беше спасен от Алисон в 25-ата минута, а три по-късно левият бек Анхелиньо удари греда.

В самия край на първата част Агуеро пропусна още веднъж, като стреля покрай вратата.

Още в началото на второто полувреме "Ливърпул" успя да нанесе трети удар, с което да парира и опитите на "Сити" за обрат. В 51-ата минута Садио Мане се разписа с глава центриране отдясно на капитана Джордан Хендерсън.

Сенегалецът се оказа непокрит и отбеляза 16-ия си гол на "Анфийлд" през 2019 г.

При навлизане в последния четвърт час "Ливърпул" свали още оборотите и допусна "Сити" в опасна близост до вратата си. След няколко неточни удара в 78-ата минута "гражданите" се възползваха от своя шанс.

Центриране на Анхелиньо хвана отбраната на червените неподготвена, а Бернард Силва със силен удар с левия крак се разписа.

Попадението даде нов импулс на "гражданите", които започнаха да атакуват с още повече хора. В 83-ата минута шампионите още веднъж поискаха дузпа, след като отнов топката срещна ръката на Александър-Арнолд.

Дневник