С проява на расизъм беше белязан футболният уикенд в Украйна за голямото дерби между "Шахтьор" (Донецк) и "Динамо" (Киев). Победата на шампионите от "Шахтьор" с 1:0 остана на заден план, след като звездата на тима Тайсън стана обект на расистки обиди, а това доведе до червен картон за бразилеца.

Четвърт час преди края на срещата Тайсън се оплака на арбитъра на срещата Николай Балакин, че е чул маймунски звуци, идващи от сектора с фенове на гостите от Киев. По уредбата на стадиона прозвуча съобщение в предупреждение на агитката, но това не даде резултат. В 81-ата минута Тайсън за втори път реагира, но този път показвайки среден пръст към сектора с фенове на "Динамо".

После бразилецът взе топката от вратаря на гостите и я изрита към трибуните. Резултатът беше червен картон за футболиста на "Шахтьор".

В резултат ръководството на Висшата лига в Украйна призова за разследване. Ръководителите на играта осъдиха поведението на феновете на "Динамо" и също така останаха разочаровани от жеста на Тайсън.

"Няма как да замълча, когато стана свидетел на такъв нечовешки и неприличен акт. В едно расистко общество не е нужно просто да не си расист. Важно е да бъдем антирасисти. Да се уважаваме като хора", написа бразилецът в социалните мрежи.

От "Динамо" (Киев) побързаха да се извинят за скандалната случка и обявиха, че ще започнат разследване. Клубът дори съобщи, че очаква кадри от хора на стадиона, за да може да идентифицира своите запалянковци.

Това не е първи подобен случай за киевчани. През 2015 г. фенове на "Динамо" нападнаха чернокожи мъже на трибуните по време на мач с "Челси" в Шампионската лига.

Дневник