Последният кръг от Световния рали шампионат (WRC) рали "Австралия" беше отменен заради опустошителните пожари в страната, съобщиха от Международната автомобилна федерация (ФИА). Пожарникарите продължават да се борят с огнените стихии, които са над 70.

Пожарите стигнаха до щата Нови Южен Уелс, а прогнозите в понеделник бяха за влошаване на обстановката.

Първоначално WRC реши да намали състезателните километри до едва 95 и да намали точките, които ще бъдат присъждани за победа. В крайна сметка след нова среща между организаторите и властите в понеделник е било решено рали да няма.

"Всички ние поднасяме искрени съболезнования на хората, които загубиха свои близки в пожарите, и на всички онези, които са пострадали. Най-правилното решение е да няма състезание при такива условия", каза председателят на рали "Австралия" Андрю Пападопулос.

Последният кръг беше протоколен, след като в предходната надпревара рали "Испания" От Танак с "Тойота" си гарантира световната титла. В Австралия трябваше да бъде решен спорът при конструкторите, но с 18 точки преднина "Хюндай" печели за пръв път в историята си титлата.

Дневник