"Фламенго" е шампион в юбилейната 60-а Копа Либертадорес, след като надви с 2:1 "Ривър плейт" в невероятна драма. Минута преди края на мача бразилците изоставаха с 0:1, но с два късни гола на Габриел Барбоса стигнаха до титлата.

"Фламенго" спря аржентинския си съперник от това да защити титлата си от преди година, след като Рафаел Сантос Боре беше дал аванс на "Ривър".

"Милионерите" не успяха да станат първия отбор от големия си съперник "Бока хуниорс" (2000 и 2001), който защитава трофея си.

Титлата е втора в историята на "Фламенго" след 1981 г. Това беше и втора поява на бразилския тим на финал. "Ривър" остава с четири купи от надпреварата. Бразилия е втората най-успешна нация в Копа Либертадорес с 19 купи, а Аржентина има 25 .

Юбилейният финал влезе в историята, като се реши в една среща. Мачът се игра на стадион "Монументал" в перуанската столица Лима, чийто капацитет от 80 хиляди места беше запълнен.

Въпреки че трябваше да чакат до края на мача, за да спечелят мача, бразилците бяха по-добри от съперника си и създадоха повече положения. В големи периоди от срещата "Фламенго" доминираше.

"Ривър" започна малко по-добре и в 14-ата минута успя да открие резултата. Игнасио Фернандес центрира отдясно, топката стигна до Рафаел Боре и колумбиецът се разписа с мощен шут с десния крак.

До края на първата част "Фламенго" нямаше никакви шансове дори да застраши вратаря на аржентинците Франко Армани, като отправи едва един шут. Футболистите на Жорже Жезуш държаха топката, но пасове пред наказателното поле на "Ривър" липсваха.

След почивката "Фламенго" показа много по-агресивна игра и притисна съперника си. Положенията за бразилците следваха едно след друго, а в 58-ата минута тимът като по чудо не вкара. Евертон Рибейро пропусна от пет метра, а при добавката Армани направи невероятно спасяване, за да запази аванса на "Ривър плейт".

По-късно на терена се появи и бившият бразилски национал Диего, който организира играта на "Фламенго" и даде много спокойствие в средата на терена. От него започваха всички атаки, а тимът му стана още по-опасен.

Въпреки това "Ривър" навлезе в последните минути с аванс и вече се виждаше победител, когато получи тежък удар в 89-ата минута. Защитата на "милионерите" изпусна Де Араскета, който с шпагат подаде към Габриел Барбоса, а звездата на "Фламенго" изравни - 1:1.

Вместо да чакат продълженията, бразилците използваха психологическото си предимство и още преди "Ривър плейт" да реагира, вкараха втори гол.

Във втората минута на добавеното време Барбоса се пребори с двама бранители на "Ривър" в наказателното поле и без да се бави стреля с десния крак без да остави шансове на Армани.

Дневник