Испания е първият шампион в променената купа "Дейвис". Рафаел Надал и съотборниците му триумфираха в турнира за шести път в историята си след 2:0 победи срещу Канада във финала.

Успехът беше подпечатан от водача в световната ранглиста, който победи с 6:3, 7:6 (7) Денис Шаповалов. За Надал това беше осма победа от осем мача в турнира, който се проведе в Мадрид.

Седмицата беше много емоционална за испанците заради изпитанията пред Роберто Баутиста Агут, чийто баща почина. Агут се завърна в отбора и донесе първата победа във финала, като се наложи със 7:6 (3), 6:3 срещу Феликс Оже Алиасим.

"Това беше невероятна седмица във всяко отношение. Минахме през всичко. Ключовата личност беше Роберто Баутиста. Спечелих и осемте си мача, но с ръка на сърцето казвам, че това е заслуга на целия отбор. Издържахме, но да изиграем толкова поредни мачове има рискове. Само мога да благодаря на публиката, защото това е незабравимо за всички", каза Надал пред 12 500 зрители в залата.

"Това беше мечтан ден и всички в отбора положиха огромни усилия, особено Рафа, който си лягаше в три, четири и пет часа сутринта, а след това имаше мачове. Това може да стане, само защото сме испанци", каза Баутиста Агут. Той заяви, че родителите му цял живот са работили, за да може да бъде тенисист.

Във финала Надал спаси сетбол в тайбрека на втория сет и след това стигна до успеха. За него това беше 29-а поредна победа на сингъл в купа "Дейвис" (третата най-дълга серия в историята) и общо 32-а поредна победа на сингъл и на двойки, което е рекорд за турнира.

След големите промени решителната фаза на турнира вече се провежда в една седмица с участието на 18 отбора.

Дневник