Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков призова за промени в целия състав на местната федерация по лека атлетика. Според него допинг скандалът, свързан с организацията, влияе отрицателно върху реномето на руския спорт.

"Ако тази препоръка няма да бъде взета предвид, ще разгледаме въпроса за членството на федерацията по лека атлетика в руския олимпийски комитет на следващото ни заседание на изпълнителния комитет", каза Поздняков, цитиран от "Ройтерс".

Той допълни, че допинг скандалът в леката атлетика "дискредитира целия руски спорт, нанася колосални щети върху репутацията на страната и подкопава основите на целостта на олимпийското движение".

През 2015 г. Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.

Русия е заплашена да пропусне игрите в Токио догодина. В петък Световната антидопингова агенция обяви, че панел от експерти е препоръчал да бъде отнет лицензът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) заради несъответствия в данните, които страната предаде по допинг скандала.

Предоставянето на информация от Московската лаборатория беше ключовото условие при възстановяването на правата на РУСАДА преди година. 

Дневник