Русия е изправена пред угрозата да загуби домакинските си мачове на Евро 2020, след като комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча страната да бъде наказана да не приема спортни събития в следващите четири години. Русия може да бъде извадена и от олимпийските игри в Токио догодина.

В основата са продължаващите допинг скандали. Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

В становището се посочва, че на Русия трябва да се отнемат домакинства, освен ако това не е невъзможно поради юридически причини.

Догодина страната трябва да приеме мачове от Евро 2020 в Санкт Петербург. Предвидено е там да се играят срещи от груповата фаза, както и от четвъртфиналите.

Сред другите значими събитие, които трябва да се проведат в Русия в близките години, е и световното по волейбол за мъже през 2022 г.

Изпълнителният комитет на WADA ще заседава на 9 декември в Париж. Тогава ще бъде решено дали Русия да бъде наказана.

"Потапяме се - през следващите четири години, в нова фаза от руската допинг криза", заяви директорът на Руската антидопингова агенция Юрий Ганус, цитиран от АФП.

Дневник