Президентът на УЕФА Александър Чеферин смята, че високопоставени политици подклаждат расизъм в Европа. Според него проблемите във футбола идват от малка "група идиоти", които всъщност не се интересуват от футбол, а искат да привличат внимание.

В интервю за английския "Мирър" словенецът се изказа критично за британския министър-председател Борис Джонсън. "Когато политик нарича жените с бурки "пощенски кутии", а след това публично осъди УЕФА, трябва ли да му отговаряш? Вярваш ли, че е искрен? Стига де", заяви Чеферин.

По думите му "ситуацията в Европа става все по-напрегната". "Когато видите високопоставени политици, министър-председатели, когато видите президенти, които са расисти, които са сексисти, разбирате, че нещо не е наред. Когато политиците палят искрата, те не са наказвани. А това в Европа го има много, много, много", заяви човекът, който ръководи европейския футбол.

През октомври Джонсън призова УЕФА да вземе много строги мерки в борбата с расизма след скандала от мача между България и Англия в София.

Според Чеферин увеличаващият се национализъм в Европа води пряко до увеличаване на расисткия проблем във футбола. "Тези хора не се интересуват от футбола. Интересуват се само за тяхната идиотска идеология. Затова футболът е отражение на обществото. То донася най-лошото по трибуните. Все още мисля, че 99% от футболните запалянковци не са расисти. Но тези идиоти провалят всичко. След това вниманието (което получават) е всичко, за което се интересуват. Не им пука, дори играчите да напуснат терена. Дори ще им хареса. Само истинските футболни привърженици биха страдали."

"Мислите ли, че на тези идиоти в България им пука за футболния мач? Те напуснаха мача след десет минути. Мислите ли, че на феновете в Хърватия, които нарисуваха свастика на терена, им пука за футбола? Не. Те са точно като нацистката партия от 30-те години на миналия век. И ако ние кажем, че не можем да направим нищо повече, то тогава трябва да спрем да правим каквото и да е", каза Чеферин.

По думите му УЕФА трябва да се бори с расизма, като такъв има не само в България, а и в Англия, Франция, Италия и на други места на континента. Самата организация ще включи жени и цветнокожи в комисиите си.