Инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ извършват засилени проверки през седмицата на специализирани магазини за риба, търговски обекти и вериги. Проверките започнали на 2 декември се извършват съвместно с ИАРА и ще продължат и утре на Никулден, като към тях ще се включи и икономическа полиция. Това каза за ШУМ.БГ д-р Нели Маринова, началник - отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ.
До момента са извършени 13 проверки, при едната от тях в специализиран магазин за риба е съставен акт на търговеца за 1000 лева и 60 кг риба там е бракувана и предадена за унищожаване в екарисаж.
„Инспекторите констатираха, че част от бракуваната риба в търговския обект е без произход, липсват документи, както и етикетиране на стоката. Друга част от 60-те кг е с променен температурен режим, тъй като е приета като охладена, а в последствие замразена и на следващия ден се предлага на клиентите като прясна риба“, уточни д-р Маринова.
При останалите 12 проверени обекти не са открити нарушения, нито количества бракониерска риба.
Инспекторите акцентират при проверките на начина на съхранение, информация за произхода и вида на рибата като уточняват, че ако се предлага жива тя трябва да е в аквариум, прясната да е поставена върху лед при температура 0 градуса, охладената да е опакована и етикетирана в хладилна витрина, а замразената – при минус 18 градуса във фризер.
При закупуване на риба от ОБДХ съветват да не забравяме, че прясната риба е с изпъкнали лъскави очи, с добре прилепнали люспи, с розови хриле и прибрано коремче, характерно за анатомичните особености на отделните видове риба.
Според д-р Маринова тази година, за разлика от други „търговците са акуратни, както документално, така и в начина на температурния режим на съхранение“.
ШУМ.БГ
Коментари
Анонимен
този дето държи в ръка тази риба тя не е ли още бебе този вид не достига ли 70-80 килограма ?
Анонимен
Инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните защо не кажат на хората със какво я хранят тая риба собствениците на язовири ?
Исус от Назарет
Касови беллежки не издават,ден година храни.Иначе браво и вие и радио Шумен сте снимали едни и също място.
Анонименшуменка
ми кой е този о ууууууууу какви касови бележки смешници най големите тарикати са на пазара дребни андрешковци щот ний сме абдали управата на пазара ссппииииииииииииииииибект пишете
Анонимен
вярно културистите ряпа да ядат шаранчетата от 200 грама през пролетта за никулден вече тежи 2.200 за килограм
Анонимен
пилешко със салмонела сме яли цяла година от поляците
ШУМ.БГ
Този коментар бе изтрит заради неспазване на Правилата
Анонимен
"При закупуване на риба от ОБДХ съветват да не забравяме, че прясната риба е ..."
Език мой, враг мой.
Анонимен
Да пратим специалистите от ОДБХ Шумен да покажат на поляците как се унищожават хуманно пилета те се с богат опит. Как така месо заразено със салмонела не е опасно при термична обработка защо избиха пилетата в Смядово