Българският борец Николай Щерев е със спрени състезателни права за четири години след положителна допинг проба, съобщава "Меридиан мач". Състезателят в категория 97 килограма е в списъка на санкционираните на Антидопинговия център, показва проверка.

От документите става ясно, че Щерев е дал положителна проба за веществото GW 1516 (C4). Това е кардарин - препарат който се използва за топене на мазнини и за издръжливост. Веществото обаче е в листата на забранените.

Именно с кардарин беше хванат боксьорът Джарел Милър, който трябваше да се изправи срещу Антъни Джошуа през юни.

Санкцията на Щерев е до 4 юли 2023 г. Борецът е носител на Златния пояс "Дан Колов" за 2011 г. За кратко Щерев беше прекратил кариерата си, но се завърна на тепиха и през 2019 г. участваше на европейското първенство, където отпадна на полуфинал.

Николай Щерев е син на световния шампион от 1981 г. и олимпийски медалист от Сеул `88 Симеон Щерев. В момента бившият треньор на Станка Златева води женския национален отбор на Русия.

През 2019 г. в списъка на санкционираните спортисти са вписани петима души, от които двама са борци - другият е Георги Ванчев. Той е наказан за 4 години заради кленбутерол. Другите наказани са състезатели по стрелба, канадска борба и кикбокс.

Дневник