Възможно ли е отбор да има с шест точки повече от "Манчестър сити" след 16 кръга във Висшата лига, но въпреки това да остава извън светлината на прожекторите? Такава е ситуацията с "Лестър", който прави забележителен сезон дотук, но попада в сянката на лидера "Ливърпул".

През уикенда "лисиците" записаха клубен рекорд със спечелването на осмата си поредна победа в първенството. Тя ги остави на осем точки зад "Ливърпул" като най-близкия преследвач на червените.

Освен това "Лестър" има повече точки след 16 кръга, отколкото в незабравимия си шампионски сезон 2015-16. Тимът впечатлява с играта си в атака, но може да се похвали и с най-добрата защита в Англия, като е допуснал само десет гола.

Всичко това се допълва и от невероятния Джейми Варди, който се разписа във всеки един от последните осем мача.

Факторът Роджърс

"Едва ли някой е очаквал от нас да бъдем толкова близо до върха след една трета от началото на сезона. Ние просто опитваме да играем нашия футбол, да се представяме по най-добрия начин и да повишаваме нивото си", каза мениджърът на тима Брендън Роджърс след осмата поредна победа, дошла в неделя срещу "Астън Вила".

За него работата в "Лестър" е завръщане в английския футбол, след периода начело на "Ливърпул" (2012-15). Северноирландецът бързо доказа, че може да сформира отличен колектив. Само девет месеца след назначаването си, Роджърс накара "Лестър" да изглежда като завършен отбор и събужда мечтите на привържениците за нови славни дни.

"Ключът е, че ние сме отбор, съставен от играчи без его. Всеки е на терена, готов винаги да помогне на съотборниците си, готов да се раздаде докрай за отбора. Всички играчи осъзнават, че са силни, когато са заедно", обясни северноирландецът.

За кратко време Роджърс постигна забележителни резултати, при това след като беше принуден през лятото да се раздели с един от основните си футболисти. Трансферът на Хари Магуайър в "Манчестър юнайтед" за 87 млн. евро обаче позволи на "лисиците" да инвестират средствата в покупките на Юри Тилеманс и Айосе Перес, като и двамата се наложиха като важни фигури.

"Отборът ни е съставен от доста млади играчи – имаме Джеймс Мадисън, Чиуел, Вилфред Ндиди, Харви Барнс, Союнчу, които се учат от по-опитните. Спойката между всички е отлична. Всички се вглеждат само в играта ни в атака, но аз съм изключително доволен колко сме солидни в защита. Това се получава благодарение на липсата на его, за което ви казах", уточнява мениджърът на "лисиците".

Варди задава тон на целия отбор

Варди прави забележителен сезон и след 16 кръга е водещ реализатор на Висшата лига с 16 попадения. Според Роджърс обаче много неща от ролята на Варди остават скрити за публиката.

"Джейми е човек, който е отговорен да пресира съперника и всички се синхронизират спрямо него. Той задава тон на целия отбор", обясни Роджърс за ролята на своя централен нападател.

Въпреки че е вече на 32 години, Варди продължава да променя играта си и при Роджърс показва различни аспекти. Нападателят на "лисиците" има по-малко докосвания до топката по време на мач, но голямата разлика е, че средно докосванията му в наказателното поле на съперника почти два пъти повече. Според "Скай спортс" преди Роджърс Варди е имал средно по 2.8 докосвания в наказателното поле, а при настоящия мениджър те са се увеличили до 5.6 пъти.

Варди е и най-резултатният футболист във Висшата лига, откакто Роджърс застана начело на "Лестър". Северноирландецът пое "лисиците" в края на февруари, а от тогава Варди е отбелязал 25 попадения в шампионата.

Нападателят е и един от двамата футболисти на "Лестър", заедно с вратаря Каспер Шмайхел, които са последните членове на шампионския състав от 2015-16 и все още са основни фигури в тима.

"Аз не искам от него да тича повече от останалите. Ако гледаме статистиката, броят на шпагатите, които е направил, е значително по-малък от преди да дойда в "Лестър". Въпросът беше да направим така нещата, че той да зададе темпото на целия отбор да се отбранява, защото защитата тръгва още от него, но без това да отнеме от ефективността му в атака", каза още Роджърс.

Дневник