В седмици, в които италианският футбол се бори с расизма по стадионите, Серия А получи големи критики за начина, по който представи новата си кампания "Не на расизма". В понеделник на прескофенренция ръководството на италианската лига представи картини на маймуни.

Творбите са дело на художника Симоне Фугацото, чиято идея датира още от финала за Купата на Италия през май. От Серия А са одобрили картините на Фугацото и те влизат в официалната кампания на италианския футбол срещу расизма.

Самият Фугацото обясни картините на три маймуни с мотива, че няма разлики между хората и маймуните, и това трябва да се покаже. Идеята му е дошла, след като е гледал мач между "Интер" и "Наполи".

"В този мач чуж ужасни маймунски звуци, които бяха адресирани към Кулибали от "Наполи" - играч, който аз много уважавам. Рисувам маймуни от пет или шест години, затова реших да покажа, че всички произлизаме от тях", добави художникът.

По думите му той е нарисувал маймуна от западния свят, азиатска и черна маймуна – откъдето произлизат и всички хората.

В последните месеци в Италия имаше няколко случая на расизъм. Младежки национал на Англия се оплака от обиди в мач между "Сампдория" и "Рома". Същото се случи и на Марио Балотели в среща на неговия "Бреша" с "Верона". Последният случай беше в дербито между "Рома" и "Милан" спряха достъпа на вестник "Кориере дело спорт" заради расистки скандал.

Дневник