В спиращ дъха мач "Челси" пречупи "Арсенал" и взе последното дерби на Лондон за 2019 г. Сините се наложиха с 2:1 като гости на "Емиратс" и продължи да се представят по-добре далеч от своя собствен стадион.

Срещата беше много интересна, пълна с обрати и силни моменти за всеки от съперниците.

Успехът на сините дойде след два късни гола и обрат.

"Арсенал" изигра много силни 45 минути, в които напълно доминираше, показвайки отличните идеи на новия си мениджър Микел Артета. Пиер-Емерик Обамеянг откри в 13-ата минута. През втората част обаче "артилеристите" не показаха нищо в атака.


"Челси" вкара два гола в 83-ата и 87-ата минута, дело на Жоржиньо и Тами Ейбрахам. Първото попадение падна и след груба грешка на вратаря на "Арсенал" Бернд Лено.

За "Арсенал" това е трета поредна загуба на "Емиратс". За пръв път от периода февруари-март 1977 г. "артилеристите" губят три поредни домакинства. Тимът завършва годината на 12-о място във Висшата лига с едва 24 точки след 20 кръга.

"Челси" е четвърти с 35 точки.

"Арсенал" започна по-добре двубоя и от първите минути владееше повече топката, като също така беше много опасен в полето на "Челси". Много често "артилеристите" атакуваха по десния фланг, където младият Рийс Нелсън създаваше проблеми на сините.

Първата опасност обаче беше на сметката на "Челси", като в 12-ата минута Мейсън Маунт стреля, но Бернд Лено спаси.

Само минута по-късно "Арсенал" получи корнер отдясно на вратата на Арисабалага. Йозил центрира, на близката греда топката беше отклонена от Калъм Чеймбърс и от границата на вратарското поле Обамеянг с глава нямаше проблеми да открие - 1:0.

Попадението се оказа и 45-о за габонеца във Висшата лига от дебюта му за "Арсенал" от февруари 2018 г. В този период няма играч, който да има повече попадения в английския шампионат от нападателя на "Арсенал".

След попадението "Челси" изпитваше огромни проблеми и това наложи Франк Лампард да прави принудителна промяна. Той пусна Жоржиньо още в 34-ата минута, за да пренареди тима си, а в края на първата част сините вече бяха по-стабилни.

Принудителна промяна имаше и при "артилеристите", след като Чеймбърс получи травма в коляното и беше заменен от Шкодран Мустафи.

За 45 минути "Арсенал" създаде пет голови положения и отправи два точни удара, докато "Челси" само веднъж застраши Лено.

След почивката ситуацията на терена се промени коренно. Близо 30 минути "Арсенал" не беше отправил нито един удар, започна да губи много лесно топката и се прибра плътно в своята половина, като даде инициативата на гостите.

Головите положения бяха малко, но с напредване на времето "Челси" ставаше по-опасен, а "Арсенал" вече нямаше енергия да противодейства, както и да създава нещо в атака.

В 83-ата минута след груба грешка на Бернд Лено "Челси" успя да изравни, без дори да създаде опасно положение. След центриране от фаул германският вратар се размина с топката и Жоржиньо вкара от три метра на празна врата.

Халфът на сините се разписа само шест минути, след като "Арсенал" претендираше за втори жълт картон за Жоржиньо заради задържане на Гендузи.

Попадението стъписа "Арсенал" и "артилеристите" показаха поредни колебания в защита, както и липса на зрялост. В 87-ата минута "Челси" направи страхотна контраатака, Уилиан намери Тами Ейбрахам в наказателното поле и със завъртане централният нападател на сините вкара.

За младият англичанин това беше 14-о попадение от началото на сезона.

Дневник