Празничният кръг във Висшата лига донесе нови спорове около технологията за видеоповторения (VAR). В някои от мачовете се стигна до грешки или дискусионни отсъждения въпреки прегледа на ситуациите, заради което влиятелни фигури поискаха преразглеждане на засадите или премахването им от инцидентите, които се гледат с VAR.

В двубоя между "Ливърпул" и "Уулвърхямптън" изравнителен гол на "вълците" беше отменен заради засада на Джони Кастро, която не беше категорична дори и след повторенията. Това накара бившият играч и мениджър на мърсисайдци Греъм Сунес да разкритикува за пореден път системата.

"Ние сме в развлекателния бизнес, а с VAR отнемаме забавлението на хората. Вижте, феновете вече не могат да се зарадват, защото чакат две или три минути, за да разберат дали има гол", каза Сунес в студиото на Sky Sports.

"А какво да кажем за нападателите? Можете ли да обясните на Джони, че не е бил в правилна позиция, като направи всичко, за да остане на линията на защитата, но му е свирена засада заради няколко милиметра, дори не знам дали има такава. Той не получава предимство от милиметър или сантиметър, всеки, който е играл фубол, го знае", добави Сунес.

Друг бивш играч на червените - Джейми Карагър, също се обяви против прекаленото вглеждане в засадите. "VAR ни коства много голове, а футболът е именно това."

Бившият рефер Марк Клатенбърг също призова за нова дискусия и промяна на действащите правила за използване на технологията. В момента VAR влиза в употреба при съмнения за червен картон, дузпа и при разглеждане на отбелязаните попадения. Според Клатенбърг засадата не трябва да бъде едно от тях.

"Вярвам, че е време да премахнем решенията за засадите от процеса на VAR. Вълнението и духът на играта са в опасност от прецизността на технологията VAR, когато става дума за засадите. Така че защо да не се върнем към асистент-реферите, които вдигат флага за засада, и да се придържаме към техните решения?"

След двубоя на "Анфийлд" Юрген Клоп и колегата му от "Уулвърхямптън" Нуно Еспирито Санто се обединиха около компромисно решение реферите да гледат ситуациите на екран до терена, каквото не се практикува в Англия. "Не знам защо никога не го правят, като мониторите са до нас", каза Клоп, а португалецът добави: "Съдиите, които гледат VAR, не усещат пулса на мачовете."

Кръгът беше белязан от още няколко спорни положения. В срещата между "Кристъл Палас" и "Саутхямптън" гол на Вилфрид Заха беше отменен, след като повторенията показаха, че нападателят е в засада с рамото си. Подобно беше положението и в мача между "Брайтън" и "Борнемут", а на двубоя "Норич" и "Тотнъм" попадение на Тему Пуки не беше зачетено заради няколко милиметра.

В последния мач за 2019 г. между "Манчестър сити" и "Шефилд" също имаше отменен гол заради засада, дело на Лис Мусе.

Дневник