С едва седем стотни французинът Клеман Ноел успя да спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Загреб. 22-годишният състезател изпревари Рамон Ценхойзерн от Швейцария.

Трети в хърватската стлица се нареди италианецът Алекс Винатцер, който записа най-доброто си класиране в Световната купа.

Това е четвърта победа в кариерата на 22-годишния Ноел, като всяка една от тях е в слалома. Французинът записва шести подиум, всеки от тях в най-техничната дисциплина. Ноел изоставаше с 27 стотни след първия манш от Ценхойзерн и беше четвърти. Той обаче направи много силно второ спускане.

Дотук в 15-те старта при мъжете, които се проведоха вече има 11 различни победители. Единствено Алекси Пинтюро (три), Хенрик Кристоферсен и Доминик Парис (по две) имат повече от едно спечелено състезание.

Българинът Алберт Попов не успя да се класира за втория манш, въпреки добрия си стартов №19 в първото спускане. Той записа едва 35-о време на 2.18 секунди зад Ценхойзерн, а топ 30 беше затворен на 1.96 секунди. Най-добрият резултат през сезона за Попов остава с 12-ото място в слалома във Вал д’Изер в средата на декември.

В събота в Загреб се проведе и стартът при дамите, който беше спечелен от Петра Влъхова. Словачката се справи с Микаела Шифрин, като завърши с огромна преднина от 1.31 секунди след двата манша. Авансът на Влъхова беше още след първото спускане, в което тя беше по-бърза от Шифрин с 1.16 сек.

Така тя спечели кристалната диадема и беше провъзгласена за "Ледената кралица" на Загреб. В предходните две години победата отиде в Шифрин, която спечели в Хърватия и през 2015 г.

Това беше първи класически слалом, който американката губи от 8 януари 2019 г. насам. За последно тя беше победена във Флахау преди година, именно от Влъхова, след като няколко дни по-рано триумфира в Загреб. От тогава Шифрин спечели седем слалома за Световната купа и загуби единствено в паралелния слалом в Сен Мориц, когато победата взе Влъхова.

Словачката вече има 11 победи за Световната купа и 30 подиума в кариерата си.

Дневник