Българският отбор по тенис се наслаждава на мечтано начало на турнира "АТП къп". Две победи, съпроводени от прекрасни вълнения, белязаха първите дни за капитана Григор Димитров и съотборниците му в надпреварата.

Роля за успеха има и човек, който отскоро е свързан с България - Кристиан Гро. Германецът стана треньор на Димитров едва преди около месец. Покрай ангажиментите си с водещия български тенисист той помага и на младите състезатели в отбора в Сидни.

"Дойдох тук с Григор и тъй като няма друг треньор, помагам малко и на останалите момчета. Те са хубав отбор. Добри, млади момчета", каза Гро, цитиран от сайта на АТП.

По думите му неговата намеса донякъде сваля и част от отговорността от плещите на Димитров. "Той също има нужда да се грижи за себе си и да се подготвя за мачовете си. А аз се наслаждавам", посочи германецът.

Димитров смята, че Гро усеща и оценява българската топлота. "Работил съм с много треньорът през годините и сега не става дума за това. По-важното е как ще си паснем. Прекарваме по 24 часа седмица след седмица. Така че е по-добре да е добър събеседник".

Останалите в отбора също ценят удалата се възможност да са близо до Димитров и новия му треньор. "Невероятно е", каза Димитър Кузманов.

"Очевидно му е трудно (на Димитров) да се справя с всичко, защото и той трябва да загрява и да се съсредоточава за мача си. Така беше първия ден, така беше и срещу Молдова, когато излезе след първия сет (Димитров игра след Кузманов). Но Крис е винаги с нас. Много съм щастлив от това, защото той е прекрасен треньор. Сякаш е българин - има същия отборен дух, същата отдаденост, същата енергия", заяви Кузманов.

След победата срещу Молдова част от играчите останали да тренират. С тях останал и Гро. Германецът смята, че е забавно да е част от българския отбор в момент, в който продължава да опознава Димитров.

Във вторник предстои третото предизвикателство - мачът с Белгия. Ако завърши на едно от първите две места в група С, България ще се класира за следващата фаза на надпреварата.

Дневник