В отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите и състоянието на язовир "Бели Искър". Това се казва в съобщение на прокуратурата.

Не се дават повече подробности за характера на проверката на язовира, който е основният захранващ на язовир "Искър", който пък е основният водоизточник на София.

Днес главният прокурор Иван Гешев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна, се казва в съобщението.

Това е поредна серия проверки след като двете служби вече получиха нареждане да проверяват ВиК - дружествата и площадките за съхранение на боклук във връзка с разследването на незаконен внос от Италия. В ареста по обвинение в безстопанственост при управлението на водите на язовир "Студена" вече е довчерашният министър на околната среда Нено Димов.

Проверката на големите язовири трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в тях и има ли водохранилища, чийто воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно- битовото водоснабдяване на гражданите.

Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от проверката ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение, се посочва в съобщението.

Комплексните и значими язовири в България са общо 53. Последната публично достъпна справка за състоянието им е от ноември 2019 г. Според нея общият им завирен обем е 56.9% при 59.7% година по-рано. Към 30 ноември е преливал язовир "Пчелина", а над 90% са запълнени "Боровица" и "Кричим". В "Бели Искър" са били запълнени 51.7% от обема

Според справка на Министерството на регионалното развитие до медиите от преди няколко дни 116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване поради намален дебит на водоизточниците. Отделно през ноември ведомството съобщи, че с под 50% от обема си са язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".

 Дневник