"Ливърпул" е една стъпка по-близо до мечтата за първа титла във Висшата лига от 30 години насам след успех срещу "Манчестър юнайтед". Тимът на Юрген Клоп се наложи с 2:0 в голямото дерби на английския футбол.

Мърсисайдци вкараха по един гол в началото и края на мача благодарение на Върджил ван Дайк и Мохамед Салах. Победата можеше да бъде по-изразителна, но червените допуснаха много пропуски пред вратата на "Юнайтед".

"Ливърпул" вече е в серия от 39 поредни мача без загуба във Висшата лига. Отборът се разписа във всеки от първите 22 мача, с което подобриха предишното си постижение от сезон 1933-34. Това беше 19-а поредна победа у дома в първенството, като червените са на две от рекорда на клуба.

След 22 кръга мърсисайдци събраха 64 точки, като тимът на Клоп има 16 повече и мач по-малко спрямо втория "Манчестър сити".

"Юнайтед" беше с ограничен ресурс в атака, тъй като голмайсторът на тима Маркъс Рашфорд не успя да се възстанови от контузията в гърба. В опит да спре нападателната мощ на мърсисайдци мениджърът на "червените дяволи" Оле Гунар Солскяр излезе с трима централни защитници.

"Ливърпул" обаче бързо успя да намери пролука и поведе в резултата, когато Ван Дайк вкара с глава след изпълнение на корнер. В 14-ата минута защитникът се извиси над Хари Магуайър, като в ситуацията Джо Гомес помогна с добри действия с тяло.

Малко по-късно Роберто Фирмино вкара топката във вратата, но голът беше отменен след видеопреглед. Впоследствие беше отсъдено нарушение на Вай Дайк срещу Давид де Хеа, като вратарят на "Юнайтед" протестира бурно при първоначалното решение на съдията и получи жълт картон.

Попадение на Джорджиньо Вайналдум също беше отменено заради засада. Футболистите на "Ливърпул" имаха пълен контрол върху случващото се на терена и с разнообразна игра достигаха до добри възможности.

"Юнайтед" показа зъби едва в края на първата част, когато Антони Марсиал стреля встрани. "Червените дяволи" действаха неуверено, като нямаха ясен план как да противодействат на играта на съперника.

В края на първото полувреме Садио Мане можеше да удвои преднината на тима си, но ударът му беше спасен от Де Хея.

Устремът на "Ливърпул" продължи и в началото на втората част, когато червените пропуснаха добри възможности. Салах не успя да отбележи от няколко метра, след като получи остро подаване от Анди Робъртсън. По-късно Джордан Хендерсън си освободи място за удар и стреля в страничната греда.

Домакините бяха стеснили кръга около наказателното поле, но вторият гол не идваше. Пропуските на "Ливърпул" дадоха възможност на "Юнайтед" да опита да се върне в мача. В 60-ата минута Марсиал направи двойно подаване с Андреас Перейра и шутира силно, но над вратата.

"Юнайтед" опита финален натиск, но това доведе до нов гол за "Ливърпул". Салах се откъсна и преодоля Де Хея с удар под плонжа му.

Дневник