Обединение на елитните първенства на Нидерландия и Белгия може да доведе до голямо развитие на футбола в двете страни и рекордни приходи. Това показва проучване на "Делойт", което анализира пазарите в двете съседни държави.

Според данните обща футболна лига може да генерира приходи от телевизионни права между 250 и 400 милиона евро годишно.

Това е сериозно увеличение спрямо настоящите приходи от телевизионни права. Елитните първенства на двете страни - Ередивизи (Нидерландия) и "Юпилер про лига" (Белгия), имат приходи около 80 милиона евро, съобщава Inside World Football.

Наскоро представители на 11 клуба от двете първенства се срещнаха в Айндховен, за да обсъдят идея за обща лига. На срещата присъстваха още представители на Кралската федерация на Нидерландия (KNVB) и Кралската федерация на Белгия (KBVB).

Клубовете от Ередивизи, които са били на срещата, са "Аякс", "Фейенорд", ПСВ, АЗ (Алкмаар), "Утрехт" и "Витес", а от Белгия - "Андерлехт", "Брюж", "Генк", "Гент" и "Стандард" (Лиеж).

Нидерландският вестник Algemen Dagblad съобщава, че е възможно обща лига да започне от 2025 г., в която ще бъдат включени 10 тима от Ередвизи и осем от белгийското първенство. Първенството ще позволява промоция, а също така ще има изпадащи отбори.

Подобна идея се обсъжда от години, но тя започна да набира скорост в последната година, когато "Делойт" беше нает да направи проучване за потенциала на пазара.

Дневник