Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер оцеля в истински трилър от четвъртфиналите на Australian Open и победи в пет сета Тенис Сандгрен. Намиращият се на 100-о място в ранглистата американец оказа сериозен отпор, но Федерер издържа и спечели след 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (8), 6:3.

Двубоят продължи 3.28 часа, като и двамата тенисисти имаха физически проблеми, но издържаха докрай. Федерер спаси седем мачбола в четвъртата част.

"Когато съперникът има толкова много точки да реши мача не всичко зависи от теб, трябва да имаш и късмет. Не знам дали заслужавам да съм тук, но ето че спечелих", каза Федерер след срещата.

Сандгрен отпада за втори път на четвъртфинал, както и преди две години. Той постигна впечатляваща серия в Мелбърн, като преди мача с Федерер, се справи с осмия поставен Матео Беретини и 12-ия Фабио Фонини.

За пръв път в кариерата си Сандгрен загуби петсетов мач.

Федерер се класира напред, където чака победителя от двубоя Новак Джокович и Милош Раонич. Това ще бъде и първият поставен тенисист, срещу когото швейцарецът ще играе.

Началото по нищо не подсказваше, че Федерер ще има проблеми, след като Маестротоо взе първия сет за 35 минути с 6:3. Маестрото проби Сандгрен в шестия гейм и това се оказа решаващо. За цялата първа част швейцарецът даде само една точка за пробив на американския си съперник.

Загубата на първия сет обаче не пречупи Сандгрен и той започна много силно във втората част, повеждайки с 3:0 след пробив. Федерер нямаше шанс да се върне при сервис геймовете на съперника си и така изостана, а в самия край Сандгрен взе още два гейма, постигайки втори пробив.

Американецът се нуждаеше от 30 минути, за да изравни резултата.

Ситуацията се повтори и в третия сет, в който Сандгрен отново поведе с 3:0 и увеличи серията си от поредни геймове до пет. Американецът не даде шансове на Федерер с много силна игра и постигна нов пробив в края, за да вземе и тази част с 6:2.

Четвъртият сет беше многоо инфарктен, въпреки че двамата не грешаха. Съперниците взимаха сервис геймовете си и пробиви нямаше, като много важен се оказа десетият. Федерер сервираше за оставане в мача, но допусна от 40:15 Сандгрен да изравни.

След това американецът стигна до три мачбола, но Маестрото спаси всеки от тях и накрая взе подаването си.

Швейцарецът успя да докара нещата до тайбрек. В него Федерер спаси още четири мачбола, показа характер и с 10:8 точки успя да пречупи Сандгрен, пращайки срещата в решителен пети сет.

В него Маестрото намери нови сили и печелеше разиграванията по-лесно. Той постигна едва втория си пробив в мача, като в шестия гейм взе подаването на Сандгрен. След 39 минути и 6:3 швейцарецът продължи напред.

Дневник