Визията на Саудитска Арабия за бъдещето включва огромни инвестиции в спорта, които обаче носят критики към страната. Според много организации за защита на човешките права това е прикрит начин за азиатската държава да изчисти името си пред света, като темата често придобива широк отзвук.

Вниманието към Саудитска Арабия привлече новина на Wall Street Journal около възможната смяна на собствеността на "Нюкасъл". Според информацията инвестиционен фонд, свързан с престолонаследника Мохамед бил Салман, е в напреднали разговори да придобие английския футболен клуб в сделка за 340 милиона паунда.

Новината предизвика реакции сред феновете към собственика Майк Ашли, които от години са против начина на управлението на бизнесмена. Отзвук имаше и от организацията за защита на човешките права "Амнести интернешънъл", която порица евентуална сделка.

 "Саудитска Арабия е известна с това, че иска да изчисти името си, опитвайки се да използва блясъка и престижа в спорта, като инструмент да разсее вниманието от погазването на човешките права", се казва в изявлението на "Амнести".

Зад маската на спорта

Придобиването на "Нюкасъл" може ще стане поредното бизнес начинание на Саудитска Арабия в спорта. Държавата се опитва да се представи като по-либерална и отворена към света с инвестиции в тази сфера.

Голям пазар, към който се е насочил Саудитска Арабия, е именно футболът. Азиатската страна често се включва в наддаването да приема мачове от европейския елит, като наскоро държавата прие турнира за суперкупата на Испания и тази на Италия.

Това бяха поредните форуми, които Саудитска Арабия "купува" в опита си да заеме водещи позиции в спорта. Наскоро държавата прие големия боксов мач между Антъни Джошуа и Анди Руис, а в бъдеще ще организира турнир по снукър.


От "Амнести" хвърлиха обвинения към Саудитска Арабия главно заради военните конфликти и смъртта на журналиста Джамал Хашокжи, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул.

"Има безобразно заличаването на следите около зловещото убийство на Джамал Хашокжи, продължават опасенията относно хакерството от Саудитска Арабия, а военната коалиция, ръководена от държавата в Йемен, има кървава история от атаки срещу домове и болници ", продължава изявлението на "Амнести".

Небитието на "Нюкасъл"

От няколко години Ашли дава признаци, че иска да се оттегли и да продаде клуба. Бизнесменът, който притежава компанията за спортни стоки "Спортс дайрект", е в "Нюкасъл" от 2007 г., като през това време така и не успя да привлече феновете на своя страна.

Отборът продължава да се лута в долната част на таблицата. За престоя на Ашли "Нюкасъл" изпадна два пъти във второто ниво на английския футбол, но успя да се върне още на следващата година във Висшата лига. Най-високото класиране на отбора в това време е петото място през сезон 2011-12.

Непредсказуемостта в действията на Ашли правят несигурна сделката за продажба. В допълнение евентуално споразумение за продажба за "Нюкасъл" трябва да бъде одобрено от ръководството на Висшата лига.

Саудитска Арабия вече има следа във Висшата лига. Началото положи принцът на Саудитска Арабия Абдула бин Мосаад, който пое пълен контрол върху собствеността на "Шефилд" преди година.

Дневник