Доминик Тийм достигна полуфиналите на Australian Open, след като отстрани носителя на 19 титли от Големия шлем Рафаел Надал. Австриецът спечели три тайбрека срещу испанеца за победата си със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:7, 7:6 (6).

Успехът му означава, че във финала ще има представител на младото поколение, тъй като Тийм ще играе с Александър Зверев. Германецът направи обрат за 1:6, 6:3, 6:4, 6:2 срещу Стан Вавринка.

В другия полуфинал се срещат Роджър Федерер и шампионът Новак Джокович.

Тийм, който загуби два финала на "Ролан Гарос" срещу Надал, се класира за първия си полуфинал в Мелбърн. Той стана вторият австриец, достигнал финалната четворка в надпреварата, след Томас Мустер (1989 и 1997 г.).

Тийм направи 65 печеливши удара и 49 непредизвикани грешки спрямо съответно 49 и 33 за Надал.

В първия сет двамата печелеха сервис-геймовете си, но испанецът направи ключов пробив за 5:3, след което сервираше за спечелването на сета. Тийм отговори мигновено, като върна пробива и се стигна до тайбрек. В него австриецът игра добре и спечели.

Надал отново изпусна пробив преднина и във втория сет. В тайбрека испанецът изравни след изоставане от 0:4, но Тийм излезе победител след 7:4.

Третият сет премина с бързи сервис-геймове, като този път шампионът от 2009 г. проби в последния момент за 6:4 и намали.

Тийм взе преднина с пробив в началото на четвъртия сет. Той сервираше за победата, но Надал се справи с предизвикателството и изравни. В тайбрека той отново беше изоставащ, като отрази два поредни мачбола при 4:6. След това обаче Тийм взе две последователни точки и спечели.

Дневник