Международната федерация по лека атлетика (IAAF) затегна контрола около маратонките за бягане. От организацията съобщиха, че забраняват използването на всички обувки, чието ходило е по-дебело от 40 мм.

В допълнение всяка маратонка, която е изработена по нова технология след 30 април, трябва да е била пусната в продажба на пазара поне четири месеца преди да бъде използвана в състезания под егидата на IAAF. Забранява се още използването на обувки, които имат повече от една твърда вътрешна приставка.

Такива бяха маратонките на Елиуд Кипчоге, който в специален проект пробяга 42.195 км за под 2 часа. Кениецът слезе под митичната граница на маратона с прототипа Nike AlphaFLY, който беше изработен единствено за събитието.

Маратонките са изработени от три карбонови приставки и му позволиха да бяга с 4% по-бързо. Подметката на обувката е огромна, като вътрешната част е изрязана, а под меката част на стъпалото са разположени два пружиниращи елемента. 

Темата доби широк отзвук, след като успоредно с постижението на Кипчоге "Найки" пусна в продажба прототипа Vaporfly.

Почти всички състезатели, които заеха челни места на големите маратони в последните месеци, използваха тези маратонки, като мнозина експерти изтъкнаха, че обувките дават нечестно предимство.

След въвеждането на новите правила на IAAF серията Vaporfly продължава да отговаря на изискванията и състезателите ще могат да продължат използването им.

"Не е наша задача да регулираме целия пазар на спортни обувки, но наш дълг е да запазим целостта на елитната конкуренция, като гарантираме, че обувките, носени от елитни състезатели, не предлагат никаква несправедлива помощ или предимство", каза председателят на IAAF Себастиан Коу.

Дневник