Американката София Кенин е шампионката на Australian Open за 2020 г., след като спечели емоционален финал с Гарбине Мугуруса. 21-годишната състезателка се наложи над бившата №1 с 4:6, 6:2, 6:2.

Срещата продължи 2.03 часа.

Преди Australian Open Кенин не беше достигала по-далеч от четвърти кръг в турнирите от Шлема, а имаше и само една победа в Мелбърн от 2019 г., което не ѝ попречи да вдигне трофея "Дафне Окхърст".

Най-младата финалистка в турнира от 2008 г. насам започна нервно, но с безгрешна игра във втория и третия сет успя да пречупи Мугуруса. Испанката не успя да добави нова титла от Шлема в колекцията си след тези от "Ролан Гарос" 2016 и "Уимбълдън" 2017. Мугуруса вече е с две победи и две загуби във финали от Големия шлем.

Кенин постигна втора победа от два мача с Мугуруса, като и двата дойдоха на твърди кортове.

Кенин успя да пробие Мугуруса пет път от общо пет възможности в целия мач, докато испанката получи 12 шанса, но оползотвори едва два. Бившата №1 направи и 45 непредизвикани грешки, които оказаха голямо влияние.

Първият сет беше решен след три пробива, като испанката два пъти успя да вземе подаването на Кенин и да поведе. Въпреки допуснати четири двойни грешки, тя реализира три аса и беше по-стабилна, като спечели 80% от точките при първия си сервис.

Нервите повлияха на Кенин и само в първата част американката даде девет възможности за пробив на своята съперничка.

Последва обрат от 21-годишната американка. Тя повиши нивото на играта си и изигра безгрешен втори сет, в който реализира пробив в четвъртия гейм и поведе с 3:1. До края на сета Кенин даде само един гейм на Мугуруса и в последния момент я проби още веднъж.

Кенин не даде нито точка за пробив на Мугуруса, а голямото отстъпление в играта на испанката беше в сервиса, като тя вкара само 43% първо подаване.

Третият сет предложи много емоции, но решаващ се оказа петият гейм. В него Кенин трябваше да се защитава при 0:40, но успя да вземе своето подаване. Още в следващия гейм американката проби и поведе с 4:2.

Сервисът провали Мугуруса и в последния гейм, когато направи три двойни грешки и победата отиде в 21-годишната Кенин. 

Дневник