Тази нощ "Канзас сити чийфс" и "Сан Франциско 49ърс" се изправят един срещу друг в най-голямото спортно събитие в САЩ и едно от най-чаканите по света - Супербоул LIV. Двата тима ще определят шампиона в Националната футболна лига (НФЛ) в юбилейния 100-тен сезон.

Супербоул LIV е много чакан и заради факта, че това е първият мач от 2016 г., в който не участват Том Брейди и "Ню Инглънд пейтриътс" - шампионите от миналата година.

Арена на сблъсъка през 2020 г. е "Хард рок стейдиъм" в Маями. За шести път Супербоул се играе на стадиона във Флорида и за първи след 10-годишна пауза.

В шоуто на почивката зрителите ще видят Шакира и Дженифър Лопес.

Какво предстои на игрището

За да стигнат до мача за титлата "вождовете" от Канзас завършиха на второ място в Американската футболна конференция (AFC) с баланс от 12 победи и четири поражения. В плейофите най-полезният играч за миналия сезон (2018) Патрик Махоумс и съотборниците му победиха "Хюстън" (51:31) и "Тенеси" (35:24), за да стигнат до мача за титлата. И в двете си срещи "Канзас" беше принуден да прави впечатляващи обрати, първо от 0:24, а след това и от 0:10.

"Сан Франциско" направи най-голям прогрес сред всички тимове в Лигата. Година, след като беше с едва четири победи и 12 поражения, отборът завърши като лидер в Националната футболна конференция (NFC) с баланс 13:3.

В плейфоите "49ърс" се възползваха от домакинското си предимство, побеждавайки "Минесота" и "Грийн бей".

Силното оръжие на "Канзас" е нападението и показващият все по-разнообразна игра куотърбек Патрик Махоумс. Освен способността си да подава точни подавания, когато е под напрежение или трябва да се движи, Махоумс притежава и физическа сила сам да пробива, когато трябва. През сезона куотърбекът подаде общо 34 тъчдаун паса.

"Вождовете" разчитат много и на тримата най-търсени играчи от Махоумс по игрището - Травис Келси, Тайрик Хил и Сами Уоткинс.

Играта на "Сан Франциско" е сходна на тази на "Канзас", но в плейофите куотърбекът на тима Джими Гарополо подаде само един тъчдаун пас. "Когато нещо върви не се променя, такава е нашата философия", обясни Гарополо след успеха над "Грийн бей".

"Сан Франциско" има на разположение и силни рънингбекове като Рахим Мостърт и Тевин Коулман. Още по-опасно оръжие е защитата на "49ърс", в която личат имената на Ричард Шърман и Ник Боса.

Треньорският сблъсък

От двете страни на игрището много интересен ще бъде и дуелът на треньорите. Той противопоставя опита и младостта, след като "Канзас сити" е воден от 61-годишния Анди Рийд, а начело на "Сан Франциско" е Кайл Шанахан (40 г.).

Рийд е едно от най-известните имена сред треньорите в НФЛ и считан за един от най-добрите офанзивни специалисти в американския футбол. В кариерата си, която започва в началото на 90-те години, той има само един шампионски пръстен от Супербоул XXXI (1997), когато е офанзивен координатор на "Грийн бей пакърс".

С 221 победи Рийд е наставникът с най-много успехи, който никога не е печелил Супербоул като старши треньор.

Съперникът Кайл Шанахан е третият най-млад треньор, извел отбора си до Супербоул. Единствените в историята на американския футбол, който са били по-млади от 40-годишния специалист, са Шон Маквей (32 г.) и Майк Томлин (36 г.), който дори печели отличието през 2008 г.

Пред Шанахан стои и друго предизвикателство, след като той може да повтори постижението на баща си Майк Шанахан, който извежда "Денвър бронкос" до титлата в Супербоул в две поредни години 1998 и 1999. Шанахан старши има шампионски пръстен и с "49ърс", където е офанзивен координатор през 1995 г.

В историята на НФЛ никога не е имало баща и син, които печелят Супербоул.

Дневник