Новак Джокович се прицели да задмине рекорда на Роджър Федерер по брой титли от Големия шлем. Сърбинът си постави краен срок до края на 2021 г., в който да подобри върховото постижение на швейцареца. Федерер е начело в класацията с 20 титли, като има три повече от Джокович, а Рафаел Надал е с 19.

"За да имам шанс да стана №1 в историята, ще се опитам да направя всичко възможно този и максимум следващия сезон. Това е, което мога да отделя от гледна точка на време и енергия за постигането на тази цел", каза Джокович след триумфа си на Australian Open.

Сърбинът грабна рекордна осма титла в турнира след драматичен обрат в пет сета срещу Доминик Тийм. Подобно на Федерер, и Джокович очаква в бъдеще да играе в по-малко турнири, за да прекарва повече време със семейството си.

"Те (децата) влизат във възраст, в която искам да прекарвам време с тях и да съм най-добрият баща, а не да бъда на път през цялото време. Приближавам се към момента, в който трябва да се адаптирам към това и вероятно трябва да играя по-малко", допълни Джокович.

Сърбинът си върна първото място в ранглистата, след като измести Надал от върха. Българският тенисист Григор Димитров, който напусна Australian Open още във втория кръг, изпадна от първите 20 и вече е 23-и.

Дневник