ФИФА е отворена за идеята към разширяване на хоризонтите във футбола. Президентът на организацията Джани Инфантино заяви, че негов приоритет е разрастването на футбола в световен мащаб, така че повече страни да могат да кандидатстват за домакинство на световното първенство.

"Уважавам волята на хората. Ако волята на хората е за промяна, да бъдем по-отворени и приобщаващи към различни части на света, може би трябва да го направим", каза Инфантино, цитиран от "Телеграф".

Президентът на ФИФА допълни, че световното през 2030 г. може да се проведе на повече от един континент. Шампионатът ще отбележи 100 години от първия турнир през 1930 г.

"Все още имаме време. Решението за 2030 г. ще бъде взето през 2024 г. За мен като президент на ФИФА, колкото повече кандидати, толкова по-щастлив ще бъда", каза още Инфантино.

Засега има няколко кандидатури за домакинство на форума през 2030 г. - тази на Испания, Португалия и Мароко, южноамериканската (Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили) и Великобритания заедно с Ирландия.

България също беше сред заинтересованите страни в обща кандидатура с Гърция, Сърбия и Румъния. Първоначално идеята беше държавите да се кандидатират за световното през 2030 г., но те вече клонят към варианта да поискат Евро 2028.

Дневник