За пръв път германски футболни привърженици получиха право да използват пиротехника. Това обаче ще стане при ясни условия и в контролирана среда, съобщава "Дойче веле".

Германският футболен съюз (DFB) даде зелена светлина на запалянковците на "Хамбургер", който ще приеме "Карлсруе" в мач от Втора Бундеслига в събота. Комисията за превенция, сигурност и футболна култура към DFB позволи на феновете на отбора да поставят десет димки зад една от вратите в района между трибуните и терена, докато двата състава излизат на игрището.

Пиротехническо шоу ще се проведе от определени фенове, които ще бъдат наблюдавани от експерт по пиротехника. Пожарната също ще бъде нащрек, в случай че трябва да реагира.

Експериментът е първи за професионалния футбол в Германия и идва в момент, когато привържениците и властите са в обтегнати отношения по дебата за пиротехниката. През миналия сезон клубовете от Бундеслигата бяха глобени с над 1 милион евро за използването на димки, бомбички и фойерверки от феновете.

Президентът на "Хамбургер" Бернд Хофман е привърженик за намирането на работещо решение за феновете, които смятат пиротехниката за част от тяхната фен култура.

"Не може нещо да бъде част от всеки музикален концерт и да не е позволено във футбола", каза Хофман, цитиран от "Дойче веле".

Дневник