България и Турция гледат към възможността да домакинстват заедно на спортни събития. За това заговори министърът на спорта Красен Кралев след среща с колегата си Мехмет Мухарем Касапоглу в Анкара.

Представителите на двете правителства подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта.

Кралев коментирал, че най-модерната световна тенденция в спорта в момента включва организирането на съвместни домакинства на европейски и световни първенства, се казва в сайта на министерството на спорта. Българският министър заявил, че и двете държави имат опит и да се доказали като добри организатори.

България организира заедно с Италия европейско и световно по волейбол за мъже. През 2021 предстои съвместно домакинство на европейско по волейбол за жени между България, Сърбия, Румъния и Гърция. Четирите държави обсъждаха и идеята за домакинство на голямо първенство във футбола.

"За нашите страни това е огромен шанс да промотираме региона си и да стимулираме икономиката. Имаме огромно желание да помислим заедно на какво първенство България и Турция могат да направят съвместно домакинство", каза Кралев.

Министърът смята, че партньорството между двете страни ще допринесе за високи постижения и в спортната медицина и наука. "Ще си сътрудничим активно и в борбата с допинга, с която от години съм лично ангажиран като член на Управителния съвет на WADA (Световната антидопингова агенция)", добави той.

Дневник