Вече една седмица Великобритания не е част от Европейския съюз след окончателното влизане в сила на Брекзит, а това заплашва да се отрази на спорта в страната. Напускането на съюза ще доведе до последици за търговията и свободното движение, а в това число могат да влизат и трансферите на футболните клубове.

По време на срещата на клубовете в четвъртък акционерите във Висшата лига дискутираха въпроса с привличане на футболисти и как той ще бъде повлиян след Брекзит.

След срещата президентът на "Ливърпул" Том Уърнър обясни, че запазване на сегашната ситуация ще бъде в плюс на Обединеното кралство.

"Правителството най-вероятно се нуждае от малко време, за да защити целостта на Висшата лига и качеството на шампионата. Нормално е ние да сме притеснени и да търсим отговори. Смятам, че Висшата лига е най-добрият износ на Великобритания", каза Уърнър.

"Каквито и промени да се правят, надявам се правителството да разбере, че лигата трябва да бъде защитена, за да може да показва на света най-добрите играчи", добави той.

Според "Телеграф" в момента Висшата лига води преговори с Футболната асоциация (ФА) да се обособи "глобален световен пазар, който да позволи на всеки футболист да преминава в елитните тимове". Смята се, че ФА ще подкрепи подобна идея единствено ако броят на футболистите, "отгледани" от клубовете, в първия тим нарасне от осем на 12.

Излизането от Европейския съюз може да се отрази главно върху привличането на футболисти под 18-годишна възраст. Според действащите правила на ФИФА клубове извън Европейския съюз не могат да подписват с футболисти, които са непълнолетни.

Дневник