Спротният директор на Формула 1 Рос Браун обяви, че се работи по отлагане на Гран при на Китай и преместването на състезанието за по-късна фаза оот сезона. Причината е заразата с коронавирус, която засегна над 30 хиляди души, а загиналите са повече от 600.

Състезанието в Шанхай трябва да се проведе на 19 април, но според Браун към момента е невъзможно старт да има тогава заради ситуацията в страната.

Голям брой спортни събития в Китай вече бяха отменен, сред които световното първенство по лека атлетика в зала.

"Оставяме отворена опцията за провеждане на състезанието на по-късен етап през годината. Китай е много важен пазар за Формула 1 и ние имаме желание да присъстваме там. Хората също показват много голям интерес към спорта", коментира Браун.

"Изчакваме властите и промотърът да вземат решение и мисля, че това ще се случи скоро. Всички публични събития през март вече са отложени. Ситуацията е много трудна", коментира още британецът.

Последният случай, в който състезание не се проведе беше през 2011 г. Тогава заради публично недоволство в Бахрейн и сблъсъци в страната стартът беше отложен, а впоследствие и окончателно отменен.

Според британския вестник "Дейли Мейл" има вероятност освен Гран при на Китай да бъде отложено и състезанието във Виетнам, което трябва да се проведе две седмици по-рано. Ако това се случи ще има повече от месец пауза между надпреварата в Бахрейн (22 март) и Гран при на Нидерландия (3 май).