ФИФА и Асоциацията на професионалните футболисти (ФИФПро) обявиха създаването на глобален фонд, който цели да подпомогне играчите, които не получават заплати от клубовете си. Финансирането, което е на стойност 16 милиона долара, влиза в сила от 1 юли и ще обхване периода до 2022 г. включително.

Отделно други 5 милиона долара ще бъдат разпределени на футболисти, на които не е плащано редовно в периода от юли 2015 г. до юли 2020 г.

"Докато тези безвъзмездни средства няма да покрият пълния размер на заплатите, дължими на играчите, този фонд ще осигури сигурност. Тук сме, за да достигнем до нуждаещите се, особено във футболната общност. Това започва с играчите, които са ключовите фигури в нашата игра", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Организацията вече направи стъпки в посока към защита на футболистите, които не получават редовно заплати. През миналата година ФИФА обнови дисциплинарния си кодекс, за да подобри начина за справяне с проблема.

Промяната дойде оттам, че ако даден клуб неправомерно не е изплатил на играча поне две месечни заплати, той има право да прекрати договора с тима.

"Повече от 50 клуба в 20 страни са изпитали сериозни трудности през последните пет години, поставяйки стотици футболисти в несигурност. Тези средства ще подпомогнат футболистите в най-голяма нужда и техните семейства", заяви президентът на ФИФПро Филип Пиат.

 Дневник