Гран при на Китай във Формула 1 беше отложен официално заради коронавируса в страната. Това обявиха в съвместно изявление Международната автомобилна федерация (ФИА) и промотърът на надпреварата Juss Sports Group.

В последните седмици са били проведени консултации с ФИА и Моторспорт федерация на Китай (CAMF). Състезанието в Китай беше насрочено за 19 април и трябваше да бъде четвърти старт от новия сезон 2020.

Заради продължаващата опасност от коронавируса и препоръките на Световната здравна организация е преценено състезанието да бъде отложено. За момента нова дата не е насрочена. Ако по-късно през годината ситуацията в страната позволява, състезанието ще бъде пренасрочено.

"Гран при на Китай винаги е бил много важна част от календара във Формула 1. Всички с нетърпение очакваме да се завърнем в Китай възможно най-скоро", гласи съобщението на Формула 1. 

Китай влезе като домакин в шампионата през 2004 г. и оттогава неизменно се провеждат състезания на пистата в Шанхай. През 2019 г. Гран при на Китай беше юбилейният старт №1000 в историята.

В последните години Формула 1 обсъжда и второ състезание на територията на страната.

До момента коронавирусът е довел официално до смъртта на над 1000 души, предаден на над 42 хил. души в Китай и няколкостотин в чужбина.

Дневник