"Левски" и ЦСКА не се победиха в първото дерби за 2020 година в българския футбол, завършвайки 0:0. Пред 20 хиляди зрители на Нациооналния стадион "Васил Левски", двата тима предложиха много битка, но качествените изпълнения и опасностите пред двете врати бяха малко.

Двубоят беше белязан от пет жълти и два червени картон, които бяха за Нуно Рейш от сините и капитанът на червените Петър Занев.

Двата тима завършиха наравно за втори пореден път, след като първата среща за сезона през септември завърши 2:2. В последните три срещи между сини и червени това е трето равенство.

Изходът от двубоя облагодетелства шампиона "Лудогорец", който по-късно играе с "Ботев" (Враца) и може да увеличи аванса си пред сините на седем точки. ЦСКА остава четвърти в таблицата с 40 точки, на една зад "Локомотив" (Пловдив). Черно-белите също са с мач по-малко, като в неделя се изправят срещу "Ботев" в градско дерби и при успех могат да се изравнят с "Левски" на втората позиция.

"Левски" започна без изявен нападател, като крилото Станислав Иванов поведе атаката, а сините разчитаха на скоростта му. Трите нови попълнения, привлечени през зимата Симеон Славчев, Стайн Спиерингс и Деян Лозев бяха оставени на пейката, където Петър Хубчев имаше редица атакуващи опции.

ЦСКА беше без защитника си Раул Албентоса, а в предни позиции червените разчитаха на Али Соу и новото попълнение Стефано Белтраме зад него.

През първата част двата отбора не успяха да отправят нито един точен удар. Най-добрите положения бяха в първите шест минути, когато сини и червени си размениха по една опасност.

Първо в петата минута след статично положение топката за малко да изненада вратаря на ЦСКА Густаво Бусато, който реши да не рискува и изби в корнер.

Само минута по-късно Евандро се озова на добра позиция около вратата на "Левски" и стреля, но ударът му беше неточен.

Проблемите за треньора на "Левски" Хубчев се увеличиха в осмата минута, когато трябваше да прави и принудителна смяна. Носът на Мартин Райнов беше счупен след сблъсък с Евандро и опорният халф на сините не успя да продължи мача.

След 20-ата миута и нервите на игрището се увеличиха, като фауловете зачестиха за сметка на качествените изпълнения. Това доведе и до изгонване на помощник-треньора на ЦСКА Добромир Митов за невъздържани реакции към реферите.

Това се случи, след като топката срещна ръката на Живков Миланов при опит за центриране на Брадли Мазику, но реферът Георги Кабакоов прецени, че фаул няма.

В самия край на първата част "Левски" имаше нов изгоден шанс, но Паулиньо стреля неточно.

След почивката темпото се увеличи драстично, като атаките към двете врати следваха една след друга. Още в 47-ата минута ЦСКА удари греда след изстрел на Евандро. Бразилецът беше изпуснат от защитата в синьо, но изстрелът му срещна страничния стълб.

Първият точен удар за червените беше в 49-ата минута, когато Белтраме се озова зад защитата, но реши да стреля технично с десния крак и не затрудни Милан Миятович.

Това обаче само стимулира "Левски", който в следващите минути стана много по-опасен. В 55-ата минута без подготовка и от над 30 метра Хали Тиам реши да стреля. Ударът му не беше силен, но затрудни Густаво Бусато, който показа колебания, но все пак извади в корнер.

Най-добрата ситуация за сините дойде в 66-ата минута. Тогава капитанът Живко Миланов изпълни технично пряк свободен удар, но Бусато прояви рефлекс и спаси.

Четвърт час преди края "Левски" остана с човек по-малко. Нуно Рейш, който вече имаше жълт картон, влезе опасно в краката на Вив Соломон-Отабор и беше изгонен от рефера Кабаков.

В заключителните минути гол не падна, като "Левски" се прибра пред собствената си врата, а ЦСКА нямаше идея как да я превземе. След последния сигнал съдията Георги Кабаков показа и втори червен картон, този път за капитана на ЦСКА Петър Занев, който иронично го аплодираше и претендираше, че последният сигнал е даден по-рано.

Дневник