В петък УЕФА прикова погледите с налагане на сурово наказание на "Манчестър сити". Английският клуб ще бъде изключен от Шампионската лига за сезони 2020-21 и 2021-22 заради неспазване на правилото за финансовия феърплей.

Към забраната за участие в най-престижния клубен турнир беше добавена и глоба в размер на 30 милиона евро. От клуба обявиха готовност да обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което прави случая с неизвестен край и много възможни сценарии.

Наказанието поражда въпроси около УЕФА, приложението на финансовия феърплей и бъдещето на "Сити", което изплува на хоризонта като основното питане.

Защо точно "Манчестър сити"

В съобщението си УЕФА обяви, че наказва "Сити" заради "сериозни нарушения" на "гражданите". Според организацията клубът е завишил своите приходи от спонсорство в счетоводните сметки, предоставял е грешна информация между 2012 и 2016 г. и се е провалил в съдействието си по разследването.

В основаната на проверката на английския клуб са мащабните разкрития на Football Leaks и последвалите обвинения, че "гражданите" са заобикаляли правилото за финансовия феърплей. В изнесените документи в "Шпигел" през ноември 2018 г. се споменава транш от 70 млн. паунда от собствениците на "Сити" от кралската фамилия на Абу Даби, който е прикрит като спонсорски договор.

Какво следва

Последната дума по случая има КАС. Спортният съд има силата да потвърди забраната, да я намали или да върне решението за преразглеждане обратно при комисията за финансов контрол към УЕФА. КАС ще трябва да се произнесе бързо по случая, тъй като през юли започват квалификациите в евротурнирите и изключването на "Сити" от Шампионската лига влияе върху участието на други клубове през следващия сезон.

Ако "гражданите" решат, случаят може да стигне до граждански съд в лицето на Върховния съд на Швейцария. В "Сити" вярват, че процесът по разследването на УЕФА е изпълнен погрешно и при липса на безпристрастност, тъй като организацията е влязла едновременно в ролите на съдия, съдебен заседател и изпълнител на наказанието.

При забавяне на процеса швейцарският съд може да принуди УЕФА да възстанови правата на "Сити" и клубът да участва в Шампионската лига през следващия сезон.

Какво ще се случи, ако "Сити" бъде признат за виновен

Неучастието в Шампионската лига ще бъде огромен финансов удар по "гражданите". Наказанието може да има отрицателни последици и да навреди на спонсорските договори, чиито суми автоматично намаляват, ако тимът пропусне най-престижния клубен турнир.

"Финансовите последици ще бъдат значителни. Участие в Шампионска лига може да донесе приходи до 150 милиона паунда за даден отбор, а за клуб с размерите на "Сити" това означава от една четвърт до една трета от доходите им", заяви пред Би Би Си финансовият експерт Кийрън Магуайър.

Финансовите проблеми на "Сити" може да доведат до свиване на бюджета и напускането на големите звезди в отбора. При такова стечение на обстоятелствата клубът вече няма да бъде притегателно място за елитни и скъпоплатени футболисти.

"Доходите ще спаднат със 100 - 150 милиона паунда годишно. Докато собствениците разполагат с тези пари, те са в ситуация Параграф 22, защото ако "Сити" ще харчи пари за подсилване с играчи, те отново могат да нарушат правилото за финансовия феърплей", допълва Макгрегър.

Идва ли краят на ерата "Гуардиола"

Испанският специалист е обвързан с клуба до лятото на 2021 г., като няколко пъти той намекна, че няма да продължи да води тима след изтичане на договора.

Гуардиола спечели две поредни шампионски титли със "Сити" в Англия и наложи висок стандарт с куп рекорди, които този сезон могат да бъдът подобрени от "Ливърпул". Испанецът е отправил поглед към единствения липсващ трофей в периода му в "Сити", като забраната за участие в Шампионската лига ще бъде удар върху амбицията му.

уардиола ще може да стигне до успех в най-престижния клубен турнир до края на сезона. "Сити" продължава при нормални условия участието си в Шампионската лига, където в осминафиналите ще играе с "Реал" (Мадрид).

Решението на УЕФА ще разбърка картите във Висшата лига и вероятно ще направи края на сезона по-вълнуващ, след като много отбори ще имат възможност да мечтаят. Най-вероятно "гражданите" ще завършат сред първите четири в първенството, като ако забраната остане, то петият във Висшата лига ще влезе в Шампионската лига. Това място в момента се заема от "Шефилд юнайтед", като разликата с 14-ия "Кристъл палас"

Дневник