За 15-а поредна година клубовете от Бундеслигата отчетоха ръст на приходите. 18-те отбора в първото ниво на германския футбол са заработили рекордните 4 милиарда евро за сезон 2018-19, показва докладът на Германската футболна лига (DFL).

Увеличението е с 5.4% спрямо отчетените резултати преди година. Най-големи са приходите от медийно излъчване - 1.48 млрд. евро, а парите от реклама са 845.4 милиона.

В допълнение приходите във второто ниво на германския футбол също бележат рекорд. Клубовете от Бундеслига 2 са заработили 782 милиона евро, което е с цели 28.5% повече от предишния сезон.

Общо 28 отбора от 36-те в професионалния футбол са отчели печалба от дейността си след изваждане на разходите. Общата нетна печалба на клубовете от Бундеслигата е 1.8 млрд. евро, докато печалбата на тимовете от второто тиво е 174 милиона.

"В последните години работихме с нашите партньори, за да развием германския професионален футбол в успешен бизнес сектор. Бундеслигата и второто ниво имат голяма икономическа стабилност. Допълнителни бъдещи перспективи за растеж ще се дължат на дигиталните иновации и дейността в международен план", каза директорът на DFL Кристиан Зайферт.

В доклада на лигата се допълва, че за сезон 2018-19 са инвестирани 186.7 милиона евро за развитие на юношеския футбол.

Дневник