Православната църква отбелязва днес Неделя Месопусна, или Месни Заговезни. Това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости, и първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет. Той е с променлива дата, като се отбелязва в неделя, осем седмици преди Великден.

В този ден службата в църквите напомня за Страшния съд и Второто пришествие.

Според народната традиция вечерта на празника семейството се събира на трапезата и заговява. Обичайните гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. Младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря, като им носят дарове.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца.Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските.

Дневник