Сред предупреждения, че заразата с COVID-19 ще прерасне в пандемия, представители на Международния олимпийски комитет (МОК) и Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) заявиха, че не е изключено да бъдат отложени двете най-големи спортни събития за годината.

Европейското първенство по футбол започва след около 100 дни на 12 юни и трябва да се проведе в 12 града в 12 държави в рамките на 1 месец. По-малко от две седмици по-късно - на 24 юли, трябва да бъдат открити летните олимпийски игри в Токио.

Ако ситуацията с коронавируса продължи да се влошава, началото на Евро-2020 може да бъда отложено. Същото може да се случи и с други футболни турнири. Микеле Ува, вицепрезидент на УЕФА, каза за Rai Radio 1 Sport, че организацията е в изчакваща фаза. "Изчакваме всички държави, футболът трябва да следва сигналите, които идват от различни страни, не се опитваме да спрем турнири, но ходът им ще бъде нарушен, ако ситуацията дегенерира."

Началото на европейското първенство е на 12 юни на "Стадио олимпико" в Рим, а програмата на шампионата обхваща още 11 града - от Лондон до Баку и от Санкт Петербург до Билбао. В италианската столица ше са и три срещи от груповата фаза плюс един четвърт финал. Но в момента Италия е епицентър на най-голямата криза с коновируса в Европа със стотици заразени, поне 5 смъртни случая и блокирани няколко района в северната част на страната.

Микеле Ува не споменава в какъв срок трябва да се вземе подобно решение и с колко би могло да бъде отложен Евро-2020.

Но за най-голямото в света спортно събитие от 4 години насам има такива срокове, казва Дик Паунд, най-дългогодишният член на МОК.

В ексклузивно интервю за "Акошиейтед прес" той изчислява, че има не повече от 3 месеца да се реши съдбата на олимпиадата в Япония, започваща на 24 юли. Не искам да изглежда, че раздухвам паника, казва Паунд, но трябва да сме реалисти.

"Ако се наложи, би могло решението да се отложи до 2 месеца преди старта", което означава края на месец май с надежда, че дотогава кризата ще е овладяна. "Доста неща ще трябва да започнат след това - засилване на сигурността, доставки на храни, подготовка на олимпийското село, хотелите, медиите трябва да пристигнат за издигане на студиата си..."

Ако не е взето решение да се продължи напред към откриването, вероятно ще трябва да се обяви неговата отмяна, допълва той.

"Това е една нова война и трябва да г оприемем. Приблизително по това време хората ще започнат да питат "Достатъчно добре и конролирате ситуацията, за да сме убедени, че трябва да открием Токио-2020, или не?"

Паунд допълни, че атлетите не бива да спират с подготовката. Това около 11 000 спортисти за олимпиадата и още 4400 за параолимпийските игри, започващи на 25 август. "На този етап всички индикатори показват, че всичко ще е нормално, продължавайте и бъдете спокойни - МОК няма да ви изпрати в ситуация на пандемия."

Олимпиадата е била отменяна единствено по време на война и единият случай (1940 г.) е бил именно за игри в Токио. Има и три пъти байкот - в Монреал (1976), Москва (1980) и Лос Анджелис (1984).

Заключението на МОК ще зависи от консултации със Световната здравна организация, защото "това е много, много, много голямо решение и то не може да бъде взето при отсъствие на достоверни факти, на които да се позове. Не се отлага или отменя нещо от мащаба на олимпиада - има много ангажирани участници, много държави, различни турнирни и телевизионни сезони... Не може просто да кажеш "Местим я през октомври".

Паунд не вярва, че е възможно преместване в друг град, защото не са много местата в света с толкова спортна инфраструктура и места за настаняване, способни да го организират в толкова кратък срок.

Той е против и разхвърлянето на състезанията на множество отдалечени места, "тъй като това няма да бъде истинска олимпиада - накрая се оказваш само със серия от световни шампионати". Освен това е много трудно с едва няколко месеца предизвесние да бъдат преместени всичките олимпийски спортове, събрани в програма от 17 дни.

Оставането в Токио, но изместване с няколко месеца, няма да се приеме от северноамериканските телевизии (и не само от тях). Техните есенни сезони са запълнени с предаване на турнири по американски футбол, колежански футбол, европейски футболни шампионати, баскетбол, бейзбол и хокей.

Япония официално е вложила 12.6 млрд. долара, но националния борд на одиторите твърди, че сумата е два пъти по-голяма. Тогава защо не се отложи олимпиадата с една година, но пак да е в Токио? "Защото не е ясно могат ли да задържат сплотена цялата организация за още 12 месеца и, разбира се, всичко трябва отново да се намест ив спортния календар."

МОК трупа "авариен фонд" за такава сутиация и се твърди, че той възлиза на около 1 милиард долара. От него ще се помага на международните спортни федерации, зависими и от приходите от МОК.

"Това би било нещо, което наричаме форс мажор. Не е риск, подлежащ на застраховане или нещо, което да припишеш на някоя страна в процеса. Така че всеки ще пострада, защото олимпийското движение няма да получи приходи", обяснява Паунд, който е канадец и юрист по образование.

Около 73% от 5.7 млрд. долара приходи на МОК от олимпийския цикъл идват от телевизионните права. Телевизиите вероятно са се застраховали, но една пандемия от коронавируса е извън контрола на когото и да е.

Дневник