Гуалтиеро Маркези, който на Апенините се смята за кралят на италианските ресторантьори, пое ресторанта на Скалата в Милано. Маркези е първият италиански главен готвач, на чийто ресторант през 1985 година беше даден символа „три звезди“ от френския пътеводител за ресторанти Michelin. Това е най-високото признание за ресторанти, което се дава от смятаното за Библията в тази сфера ръководство. Новото създание на Маркези се нарича „Il Marchesino" и е проектирано от архитекта Еторе Мокети. Ресторантът бижу се намира на стратегическо място - до Скалата и до седалищата на най-важните банки във финансовата столица на Италия. Мнозина още помнят как на това място навремето Мария Калас е яла типичните милански котлети след ариите си в „Травиата“. Артуро Тосканини пък си е поръчвал супа и шампанско. Готвачът звезда Маркези и фондацията, ръководеща Миланската скала, ще бъдат „господарите“ на новия ресторант с кресла от червен плюш. Фондацията е собственик на сградата, където се помещава ресторантът. „Ил Маркезино“ отбелязва връщането на голямата сцена на известния кулинар, който се оттегли от нея преди години в провинциален ресторант във Франчакорта. „Всеки път, когато идвах в Милано, ме питаха кога ще се върна, на което отговарях: Когато ми дадат Il Duomo или Скалата. Това се случи наистина, така че не можех да откажа“, каза Маркези. За това, че музиката е белязала съдбата му, свидетелства и фактът, че в семейството на съпругата на Маркези има пет поколения музиканти. Дъщерята на Маркези - Симона - свири на арфа, а три от внуците му са обещаващи музиканти, тъй като свирят на цигулка, виолончело и пиано. Средно меню от предястие, първо, второ ястие и десерт в ресторанта на Маркези струва между 90 и 100 евро (без напитките). В менюто си Маркези предлага 250 от най-добрите италиански вина плюс разнообразие от чилийски, австралийски и френски вина. /ПронтоСофия