Малко вероятно е на планетата да има кухня, по-стара от индийската. Може да се предположи, че китайската кухня е близка до индийската по възраст. Във всеки случай индийската кухня наброява 5000 години. Основана от арийски племена, тя се счита за една от най-интересните в света.

Индийски тортили

Индийските тортили трябва да се дегустират в Индия. Има ги много, те са вкусни, питателни и са гарнитура към зеленчукови ястия, заедно с ориз. Разнообразието е голямо: chapati, roti, parata, naana, puri, dosa, samos, kulchi.

Дал фрай

Лещата е индийски хляб, в смисъл като нашата пшеница. Макар, че повече  прилича на грах. От нея се приготвят много ястия, от супи до десерти. Dal Fry е люта супа от леща с люти подправки. Сервира се обикновено с обикновен ориз и сурови зеленчуци.
 

Бириани (Biryani)

Това ястие може условно да се нарече „индийски пилаф“. Думата "biriani" идва от персийския език и означава "пържено". Това е ястие от ориз басмати, сготвен в тиган с дебело дъно, в масло от гхи, с добавка на зеленчуци и подправки - кардамон, шафран, зира, канела, джинджифил, карамфил, кимион и други. Всяка държава има свои индивидуални добавки към бириани. Бириани е доведен в Индия от мюсюлмански пътешественици - търговци от Персия.
 

Салата от риба тон

Както винаги, при салатите има различни варианти за готвене, но основата е пържена и ситно нарязана риба тон със сурово бяло зеле в кремообразен сос. Това ястие само изглежда леко, но всъщност една порция от него напълно може да замени основното ястие.

Палак панир

Палак е спанак, панир е козе сирене като Адигейското. Туристите най-често пренебрегват ястието заради не много презентабелния външен вид, но след като опитат деликатния му вкус, те стават негови фенове.

Алу гоби

Алу е картоф, гоби е карфиол. Добавят се още няколко домата, морковите и чесъна и всичко се задушава на слаб огън. Невероятно вкусно!

Чиз гарлик наан

В индийската кухня огромно разнообразие от различни торти и пирожки. Чиз гарлик наан е чеснова тортила, пълнена със сирене и пържена в тандур. Постоянната добавка към супи и основни ястия.

Чикен масала

Пържени парченца от пилешки гърди със среден размер в смайващ кремообразен чеснов сос. Сервира се с тортили чапати.

Тали

Това е, без преувеличение, основното индийско ястие. Състои се от купа с ориз и куп всякакви сосове - от 5 до 25 вида. Всичко се сервира на едно ястие или на бананово листо.

Gulab jamun | Гулаб джамун

Млечните топчета гулаб джамун трябва да се ядат в Индия, защото много рядко оставят някого безразличен. Десертът се прави от мляко на прах. От него се правят плътни топчета, а след това се пържат във врящо олио. Десертът се полива с gulab – розова вода. Оказва се, че е леко хрупкаво отвън и невероятно деликатно вътре в лакомство. Гулаб джамун има много интересна история: казват, че рецептата за тази индийска сладост е измислена от готвача Шах Джахан (строителят на Тадж Махал).

Gajar ka halwa | Гаджар Ка Халва

Индийската морковена халва е много популярен национален десерт. Представете си сладък пудинг от моркови с кашу. Вече е много вкусно, но към него добавете още няколко шепи бадеми и шам-фъстък, пържени в масло от гхи и тогава става уникално. Десертът в Индия си струва да се опита горещ. Ако обаче видите нещо като non-gajar ka halwa под формата на бисквитки, не ги подминавайте - това също е много вкусно.

Индийската кухня е много разнообразна и вкусна. Виж тук още невероятни ястия и опитай от тях!