За отваряване на футболните стадиони за публика, призоваха феновете на шест от най-големите клубове в страната. В писмо, което е адресирано към Министерския съвет, Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, Министерството на спорта и Българския футболен съюз, фенклубовете на "Левски", ЦСКА, пловдивските "Локомотив" и "Ботев", "Берое и "Черно море" призовават за промяна на мерките и при подновяване на мачовете в Първа лига.

"Традиционната ниска посещаемост по стадионите в България се оказва предимство. Нерядко заетите места са едва 15-20% от капацитета. Считаме, че допустимата заетост от 30%, която е разрешена за обектите на закрито като театри, кина и т.н., е повече от достатъчна за провеждането на всякакви футболни срещи", пише в писмото на фенклубовете на шестте тима.

Те подкрепят искането си с четири аргумента: "Стадионите са изключително просторни обекти на открито; Традиционно ниската посещаемост на срещите от нашето футболно първенство е под 30% от капацитета на обектите; С поведението си по време на епидемията привържениците на футболните отбори дадоха впечатляващ пример за отговорно поведение в извънредна обстановка; Евентуално натоварване на подходите към стадионите не превишава това на градския транспорт или на централната улица на всеки български град".

"Горните аргументи ни дават основание да отправим апел до всички отговорни страни да подходят благоразумно и допустимият процент заетост на футболните стадиони да бъде определеният и за другите обществени обекти - 30%", завършва писмото.

Футболното първенство в България ще бъде подновено на 5 юни с мачове пред празни трибуни.

В последните седмици редица мерки за борба с коронавируса бяха разхлабени, след като броят на новозаразените драстично намаля. Това позволи отварянето на театри, кина, ресторанти и барове.

Дневник