Клубовете във Висшата лига на Англия отчитат комбинирана загуба от 599.5 милиона паунда за сезон 2018-2019, показва доклад на бизнес анализаторът Vysyble. Този резултат е отчетен въпреки рекордните приходи на 20-те клуба, които надхвърлят 5 милиарда паунда.

Данните на Vysyble показват, че от 2009 г. насам в едва два сезона (2016-2017 и 2017-2018) лигата е на печалба.

При това загубата от изминалия сезон е отчетена преди настоящата ситуация и пандемията от коронавируса COVID-19, която тепърва ще се отрази на футболните клубове. Световната здравна криза доведе до спиране на спортните шампионати за повече от три месеца.

Първенството в Англия трябва да бъде подновено на 17 юни.

"Загубите от сезон 2018-2019 са смущаващи и показват дълбоко тревожното финансово състояние на елитните клубове в Англия. Тук говорим за дългосрочни проблеми с цялостния финансов модел, нещо, което сме изтъквали многократно и преди", коментира Роджър Бел, директор на Vysyble.

"Това са рекордни загуби, като едва 36% от клубовете в Англия достигат до печалба. Така че възприемането на Висшата лига като "най-богатото първенство във футбола" е доста спорно".

Бел съветва клубовете в Англия и Висшата лига да преосмислят настоящия модел, за да се намери по-устойчив такъв, както и по-малка зависимост от телевизионните права.

Дневник