След 24-годишно прекъсване Португалия отново може да приеме старт във Формула 1. Собствениците на пистата в Алгарв обявиха, че водят напреднали преговори да влязат в календара през 2020 г.

Заради пандемията от коронавирус Формула 1 се принуди да промени драстично календара. За момента са ясни само осем състезания до септември, всички в Европа.

В последната седмица окончателно бяха отменени надпреварите в Япония, Азербайджан и Сингапур. Очаква се решение за останалите домакини на кръгове от шампионата Бахрейн, Виетнам, Китай, Канада, Русия, САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби.

Португалия не е приемала старт от Формула 1 от 1996 г. От всички 25 състезания за Гран при на Португалия 13 бяха на пистата в Ещорил. Боавища, Монсанто и Къшкаиш също са приемали надпревари от Формула 1.

"Потвърждаваме, че в момента се водят преговори с Формула 1 относно провеждането на състезание тази година. Имаме всички необходими условия, а и освен това в Алгарв почти няма случаи на заразени с коронавирус", коментираха собствениците на трасето.

Според "Аутоспорт" датите, които се обсъждат, са 27 септември и 4 октомври. Има възможност и за два поредни старта на трасето край Портимао. Разговори за влизането му в календара имаше още през 2009 г., когато Макс Мозли беше президент на Световната автомобилна федерация (ФИА).

Дневник