След тримесечно прекъсване заради пандемията от коронавирус Висшата лига се завръща, за да завърши един от най-паметните си сезони. Световната здравна криза прекъсна убедителния поход на "Ливърпул" към титлата, а сега предстои маратон от 92 срещи в рамките на малко повече от месец.

Първите два мача са тази вечер, като "Астън Вила" приема "Шефилд юнайтед" в 20 ч., а в 22.15 ч. е сблъсъкът между "Манчестър сити" и "Арсенал".

Всички срещи в английския шампионат ще се играят пред празни трибуни, но тимовете ще мгат да играят на своите стадиони. Максималният допустим брой хора на стадионите във Висшата лига ще бъде 300, като в тях влизат официалните лица и телевизионните екипи.

На футболистите е забранено да се прегръщат след гол, да плюят или да се ръкуват.

Кога "Ливърпул" ще стане шампион

След 30-годишно чакане "Ливърпул" отново може да бъде шампион на Англия. Дотук в ерата на Висшата лига червените така и не успяваха да спечелят титлата, но сега се нуждаят от едва шест точки, за да си я гарантират.

Първият мач на тима на Юрген Клоп е в неделя, когато е градското дерби с "Евертън".

Дотук червените имат 82 точки след 29 мача, а вторият "Манчестър сити" е с 57 и мач по-малко.

До края на сезона "Ливърпул" ще преследва и няколко рекорда. Съставът на Клоп може да подобри върховите постижения по точки (100), победи (има 27, а рекордът е 32) и най-голяма разлика пред втория.

Как ще се отрази паузата

Тримесечното прекъсване е безпрецедентно за Висшата лига, която не спира дори по Коледа. Това може да има различен ефект върху всеки тим или играчите. Някои клубове получават предимство заради завръщането на контузените си играчи, какъвто е случаят с "Тотнъм" и Хари Кейн. Други изпуснаха натрупаната инерция.

"Трудно е да се каже. Мисля, че никой не може да прогнозира какво ще се случи, някои ще имат предимство, други не толкова. Поне на зрителите ще им бъде много интересно", коментиира в типичния си стил мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

Битката за топ 4 и тази на дъното

Сигурната титла за "Ливърпул" не означава, че интригата отсъства напълно. Борбата за топ 4 остава много завързана, като дори петият в таблицата може да получи място в Шампионската лига заради двугодишното наказание на "Сити".

Преди подновяването на първенството "гражданите" са втори с 57 точки, "Лестър" има четири по-малко, следван от "Челси" с 48. Преди паузата "Манчестър юнайтед" показа добра игра и спечели три от последните си пет мача, като е пети с 45 точки. Разликите чак до деветото място са малки: "Уувълрхемптън" и "Шефилд" по 43, "Тотнъм" (41) и "Арсенал" (40).

Непредсказуема е и битката сред изпадащите. На дъното е "Норич" с 21 точки, а пред него са "Астън Вила" (25) и "Борнемут" (27). Пред зоната на изпадащите са "Уотфорд" и "Уест хем" (по 27), "Брайтън" (29), "Саутхемптън" (34) и "Нюкасъл" (35).

Програма
Сряда 17 юни
"Астън Вила" - "Шефилд" от 20 ч.
"Манчестър сити" - "Арсенал" от 22.15 ч.

Петък 19 юни
"Норич" - "Саутхемптън" от 20 ч.
"Тотнъм" - "Манчестър юнайтед" от 22.15 ч.

Събота 20 юни
"Уотфорд" - "Лестър" от 14.30 ч.
"Брайтън" - "Арсенал" от 17 ч.
"Уест хем" - "Уулвърхемптън" от 19.30 ч.
"Борнемут" - "Кристъл палас" от 21.45 ч.

Неделя 21 юни
"Нюкасъл" - "Шефилд" от 16 ч.
"Астън Вила" - "Челси" от 18.15 ч.
"Евертън" - "Ливърпул" от 21 ч.

Понеделник 22 юни
"Манчестър сити" - "Бърнли" от 22 ч.

Дневник