След пауза от две години Обиколката на България ще се завърне, съобщи Българска федерация по колоездене (БФК). За последно състезание имаше през 2017 г., а през 2020 г. надпреварата ще бъде в пет етапа - от 27 юли до 1 август.

"Това е една нова страница за българското колоездене. Надяваме се да направим колоезденето национален спорт, тъй като има голям потенциал и е сред най-гледаните в световен мащаб", обяви президентът на БФК Драгомир Кузов при обявяване на партньорство с ДЗИ.

Надпреварата ще започне на 27 юли с пролог в София. Следващите етапи ще са от София - Пазарджик, Пазарджик - Момчилград, Момчилград - Пловдив, Пловдив - Сливен, последният етап ще завърши в Бургас.

Обиколката на България е едно от най-старите многоетапни надпревари в Европа, като се провежда за пръв през 1924 г.

Подадени са заявки от над 40 отбора, а надпреварата е с категоризация 2.2 по Международния колоездачен съюз (UCI). Заявки са подали два тима от проконтиненталната система (второто ниво на професионалното колоездене). Единият от тях е Alpecin-Fenix, за който кара една от големите звезди в момента Матю ван дер Пул, и Uno-X.

Потвърдено участие в Обиколката на България за Alpecin-Fenix има италианският спринтьор Саша Модоло, който има 46 победи в кариерата си, сред които и два етапни успеха в Джиро д'Италия през 2015 г.

Дневник