Елиминационен турнир между осем отбора ще излъчи победителя в Шампионската лига през сезона. Това съобщи Европейската футболна федерация (УЕФА) на пресконференция след заседание на Изпълнителния комитет.

Мачовете от четвъртфиналите, полуфиналите и финалът ще бъдат в една среща, като Финалната осмица ще се проведе в столицата на Португалия Лисабон.

Тя ще се проведе между 12 и 23 август.

Реваншите от осминафиналите в турнира ще се изиграят на 7 и 8 август. Тепърва трябва да се изиграят мачовете "Реал" (Мадрид) - "Манчестър сити", "Челси" - "Байерн", "Лион" - "Ювентус" и "Наполи" - "Барселона". Стадионите, на които ще се играят мачовете тепърва ще бъдат обявени.

За четвъртфиналите вече се класираха ПСЖ, "Лайпциг", "Аталанта" и "Атлетико" (Мадрид).

Всички мачове ще се провеждат при спазване на строг медицински протокол, който ще бъде разпространен до клубовете.

Провеждането на финален турнир води и до промени сред домакините на финалите за следващите сезони. Истанбул, който трябваше да приеме финалната среща през настоящия сезон ще бъде домакин през 2021 г. В следващите години финалите ще са в Санкт Петербург (2022), Мюнхен (2023) и Лондон (2024).

"Периодът, през който преминахме беше изключително труден за всички. Радвам се, че най-накрая можем да говорим за футбол и как да завършим успешно сезона в Шампионската лига", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Той потвърди, че всички мачове ще се играят без публика, като всяка страна в Европа решава кога и колко публика да допусне до стадионите. "Засега нямаме план Б, това е схемата, по която работим. Следим ситуацията не седмица за седмица, а буквално всеки ден, така че сме готови да реагираме веднага", добави Чеферин.

Финален турнир между осем отбора е наложителен и ще бъде интересен за феновете, но УЕФА не обсъжда постоянното му въвеждане в бъдеще, увери Чеферин.

Лига Европа в Германия

Вторият по сила турнир в Европа Лига Европа ще има сходен формат с Шампионската лига. Финалната осмица ще се проведе в Германия в четири града в Северна Вестфалия - Кьолн, Дуисбург, Дюселдорф и Гелзенкирхен.

Мачовете ще се играят между 10 и 21 август.

Подобно на Шампионската лига в Лига Европа трябва да се изиграят редица срещи от осминафиналите. Тепърва ще бъде обявено къде ще се проведат.

Срещите "Интер" - "Хетафе" и "Севиля" - "Рома" изобщо не се проведоха, като от УЕФА обявиха, че те ще се решат в един двубой.

Дневник